Companii

Opinie Radu Bădiceanu, Partener PwC România: Riscurile şi oportunităţile financiare legate de schimbările climatice reconfigurează rolul directorului financiar în companii

Opinie Radu Bădiceanu, Partener PwC România:  Riscurile...
05.04.2023, 12:14 216
 

Probabil că fişa postului unui director financiar este cel mai des ajustată. Tradiţional, rolul unei astfel de poziţii este, în principal, de a gestiona raportarea financiară. Dar, odată cu dezvoltarea societăţii, a pieţelor şi, în general, a contextului macroeconomic, atât aşteptările, pe de o parte, cât şi responsabilităţile, pe de altă parte, cresc, iar agenda unui director financiar devine din ce în ce mai încărcată, de această dată, şi cu cerinţele de mediu, sustenabilitate şi guvernanţă (ESG).

Directorii financiari şi funcţia lor financiară au avut întotdeauna rolul de a sprijini procesul decizional strategic prin agregarea şi analiza diferitelor tipuri de informaţii financiare şi non-financiare. Însă, în condiţiile în care companiile se aşteaptă să se confrunte cu o avalanşă de cerinţe de raportare şi de conformitate în anii următori, dincolo de raportare, este nevoie ca directorii financiari să fie implicaţi în procesul decizional ESG, în special în strategia de finanţare a companiei şi în comunicarea cu investitorii.

Companiilor li se cere din ce în ce mai mult să îşi expună strategia şi obiectivele/performanţele de mediu, sociale şi de guvernanţă pentru a-şi asigura finanţarea, deoarece acestea au devenit un factor important pe care potenţialii investitori şi finanţatori le iau în calcul atunci când evaluează organizaţiile pentru decizii de creditare sau de investiţii. Mai mult, finanţările sustenabile sunt o altă oportunitate pe care directorii financiari ar trebui să o analizeze din perspectiva impulsionării strategiilor ESG ale companiei.

O analiză realizată de PwC arată că, pentru a atinge obiectivele ESG pe termen lung, directorii financiari vor trebui să îndeplinească patru roluri:

- rol strategic - care presupune că aceştia înţeleg legătura dintre obligaţiile de raportare, obiectivele ESG, dar şi obiectivele companiei, aducând riscurile şi oportunităţile pe termen lung ale sustenabilităţii la baza strategiei organizaţionale.

- rol catalizator - având posibilitatea de a alinia strategia, organizaţia şi cultura unei companii la o agendă comună de sustenabilitate.

- rol integrator pentru a crea reţele între departamente, furnizori şi alte părţi interesate

- rol de comunicator transparent şi eficient pentru a le transmite clar acţionarilor, pe baza unor date concrete şi corelate, oportunităţile de afaceri aduse de o agendă de sustenabilitate.

În plus, atunci când introduc factorii de sustenabilitate în deciziile de afaceri, directorii financiari trebuie să acorde atenţie şi priorităţilor specifice pieţelor în care organizaţia lor este prezentă şi diverselor aspecte ale comunităţilor locale ale căror interese pot fi diferite de cele ale comunităţilor din alte regiuni. De asemenea, aceştia trebuie să analizeze potenţialul impact al climei asupra afacerii la nivel local şi să pregătească diferite scenarii, precum şi răspunsul companiei pentru fiecare dintre acestea.

Tehnologia are un rol important în misiunea directorilor financiari de a răspunde cerinţelor de sustenabilitate

În altă ordine de idei, directorii financiari trebuie să aibă în vedere şi soluţiile IT existente pentru a vedea unde şi cum pot fi integrate datele şi verificările ESG în ansamblul de instrumente de guvernanţă, risc şi conformitate. În colaborare cu alte departamente, de exemplu IT, aceştia au misiunea de a participa la procesul de evaluare a tehnologiilor pentru a lua cele mai bune decizii în privinţa a ceea ce urmează a fi implementat, dar şi cum pot fi utilizate soluţiile deja prezente în companiile lor.

O altă responsabilitate care cade în sarcina directorilor financiari este de a comunica obiectivele şi performanţele legate de sustenabilitate:

  • Investitorilor, creditorilor şi agenţiilor de rating: asigurarea unei raportări transparente prin sisteme eficiente de colectare şi analiză a datelor pe tot lanţul valoric, identificarea avantajelor financiare din noile modele de afaceri, tranzacţii şi transformări.
  • Autorităţilor de reglementare/fiscale: furnizarea unori evaluări cu privire la stimulentele disponibile şi abordări privind obligaţiile fiscale datorate, asigurarea conformităţii cu standardele de reglementare privind nevoile de sustenabilitate.
  • Clienţilor, furnizorilor: identificarea şi cuantificarea expunerii financiare la riscurile ESG de-a lungul întregului lanţ valoric.
  • Intern: promovarea colaborării în ceea ce priveşte transformarea organizaţională sustenabilă, asigurându-se că angajaţii, procesele şi noile tehnologii funcţionează împreună în mod eficient.

În concluzie, pe măsură ce riscurile şi oportunităţile financiare legate de schimbările climatice devin un aspect important pe agenda strategică a companiilor, directorii financiari capătă un rol (şi mai) important în toată această ecuaţie, rol ce nu va fi uşor şi care va necesita răbdare, tact, diplomaţie şi, nu în ultimul rând, leadership.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO