Companii

Operatorul suedez Telia este evaluat la 29 miliarde de dolari

14.06.2000, 00:00 20



Actiunile operatorului suedez de telecomunicatii Telia au fost evaluate la inceputul acestei saptamani la 85 de coroane per unitate, ridicand valoarea companiei la aproximativ 29 miliarde de dolari, relateaza Reuters.

Oferta publica initiala, pana in prezent cea mai valoroasa din regiunea nordica a Europei, este supraevaluata de aproape patru ori. Pretul actiunilor a crescut pe baza cererii puternice manifestate atat de investitorii institutionali cat si de catre cei individuali. Oferta publica initiala pentru plasarea pe piata a titlurilor operatorului national suedez este privita de majoritatea specialistilor ca un test esential pentru actiunile companiilor europene de telecomunicatii, de media si din sectorul tehnologic. "Exista o lichiditate considerabil de mare pe piata si investitorii institutionali au inceput sa se orienteze de la companiile tinere dar care prezinta un risc mare catre societatile de telecomunicatii mature, care ofera atat servicii prin linii fixe cat si prin linii mobile", comenta un bancher suedez.

Plasarea la bursa a companiei Telia este un indicator important si pentru evolutia procesului de subscriere a celei de-a treia transe din capitalul operatorului german Deutsche Telekom.

In urma ofertei publice, cota de capital detinuta de statul suedez se va reduce la 70%, limita maxima prevazuta in prospect. Telia va emite un numar de noi actiuni echivalent cu 5% din capitalul astfel largit al companiei.

Peste un milion de suedezi reprezentand 11% din populatia tarii, s-au inscris pentru cumpararea de actiuni. "Telia a demonstrat importanta pe care o are cererea interna pentru vanzarea unui pachet de actiuni. Investitorii institutionali pot sa fie siguri ca pentru aceste actiuni exista piata", comenteaza un analist londonez.

Guvernul suedez intentioneaza sa acopere cererea tuturor investitorilor care vor sa cumpere cate 400 de actiuni, celorlalti - care s-au inscris pentru un numar mai mare - urmand sa li se asigure pentru inceput tot cate 400 de titluri plus 10% din excedent. "Compania are acum sansa sa se dezvolte in aceleasi conditii ca si competitorii sai, avand acces la pietele de capital si avand totodata posibilitatea de a emite singura actiuni in vederea unor aliante sau achizitii", subliniaza Bjorn Rosengren, ministrul suedez al Industriei.

In urma interesului surprinzator de mare manifestat de investitori fata de actiunile operatorolui de telefonie, Guvernul de la Stockholm s-a gandit deja la posibilitatea reducerii cotei sale de participare pana la 51%. A doua transa de actiuni ar putea fi oferita spre vanzare la inceputul anului viitor. Actuala oferta ar putea aduce statului suedez venituri totale de 7,47 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO