Companii

Operatorii chinezi primesc 2 miliarde de dolari

31.05.2000, 00:00 13



Compania mixta germano-chineza Xin De Telecom, al carei actionar principal este grupul Siemens, va "canaliza" peste doua miliarde de dolari pe piata de telecomunicatii din China in urmatorii cativa ani, au anuntat surse oficiale din interiorul companiei, citate de Reuters.

Xin De Telecom, aflata in proportie de 70% in proprietatea companiei germane, va utiliza cele peste doua miliarde de dolari pentru sprijinirea a doi operatori chinezi in extinderea retelelor de comunicatii destinate accesului la Internet si transmisiei de date. La investitia totala au contribuit cateva companii americane de telecomunicatii.

Modelul urmat de catre compania mixta presupune colectarea de fonduri de la diversi investitori straini si utilizarea acestora pentru achizitionarea de echipamente si servicii pentru operatorii chinezi de telecomunicatii. Bunurile astfel achizitionate sunt oferite prin leasing utilizatorilor finali.

Cu alte cuvinte, partenerii straini obtin venituri similare ca si in cazul unor investitii directe, cu exceptia faptului ca nu detin actiuni si nici drepturile pe care acestea le confera in cadrul companiilor chineze.

Xin De a utilizat acelasi model de investitii pentru a atrage, incepand cu 1996, 185 milioane de dolari pentru dezvoltarea retelelor de telefonie mobila din patru orase chineze.

Leasing-urile vor permite ulterior, dupa ce China va intra in Organizatia Mondiala a Comertului si dupa ce legislatia privind investitiile straine va fi modificata, ca actualii parteneri straini sa negocieze obtinerea unor parti din capitalul companiilor locale cu care au dezvoltat relatii de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO