Companii

OMV Petrom a dat 20 de milioane de lei pe modernizarea singurului institut de cercetare ştiinţifică pentru industria petrolieră din România

OMV Petrom a dat 20 de milioane de lei pe modernizarea...

Autor: Carol Dan

19.11.2015, 00:00 1328

Institutului de Cercetări şi Proiectări Tehnologice (ICPT) din Câmpina, aflat în portofoliul OMV Petrom, a fost modernizat cu aproape 20,4 mil. lei (4,6 mil. euro), iar noile tehnologii cu care este dotat vor permite obţinerea de date mai precise cu privire la zăcămintele de hidrocarburi. Aproape 6,9 mil. lei au provenit din fonduri europene, iar restul de din surse proprii ale producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom.

Proiectul de modernizare a prevăzut şi construirea unui depozit pentru stocarea carotelor (probe geologice colectate in timpul forajului, din interiorul sondelor), care oferă informaţii despre cantitatea de hidrocarburi dintr-un zăcământ, putându-se astfel stabili cele mai adecvate tehnici de exploatare, se arată într-un comunicat al OMV Petrom. ICPT face parte din Divizia Upstream, Unitatea Domestic Assets din cadrul OMV Petrom.

ICPT Câmpina, înfiinţat în 1950, stochează peste 150.000 de cutii cu probe de carote geologice, care urmează să fie mutate în noul depozit. Cele mai vechi probe provin din sonde forate în epoca interbelică, perioadă în care analiza carotelor a devenit o practică la nivelul industriei.  Cea mai veche carotă din punct de vedere geologic are peste 540 milioane de ani şi a fost prelevată în anii ’80 de la o adâncime de peste 2.000 de metri. Carota de la cea mai mare adâncime a fost recuperată dintr-o sondă forată la 7.025 de metri.

Institutul este singurul centru de cercetare ştiinţifică pentru industria petrolieră din România şi are, până în prezent, 56 de brevete de invenţii şi încă 4 brevete în curs de examinare.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO