Companii

Oltchim vrea sa impace si statul si minoritarii

04.10.2004, 00:00 17

Managerii combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea vor sa aduca la masa negocierilor statul, actionarul majoritar al combinarului, si actionarii minoritari, care au contestat in justitie o hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor prin care statul isi majora participatia pana la 90% din Oltchim. Procesul in care minoritarii contesta hotararea AGA face ca pana la gasirea unei solutii, structura actionariatului Oltchim sa fie incerta, iar privatizarea imposibila.
Statul, actionarul majoritar al Oltchim, a aprobat in AGA in noiembrie anul trecut majorarea capitalului companiei cu 95 milioane de dolari prin conversia in actiuni a unor datorii ale Oltchim catre fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB). Aceasta, impreuna cu APAPS, care detinea 53% din actiuni, urmau sa ajunga la peste 90% din Oltchim. Pachetul de actiuni al APAPS a fost transferat intre timp la Ministerul Economiei si Comertului.
Actiunile care ar fi trebuit sa revina statului in majorare au fost calculate impartind datoriile la valoarea nominala a actiunilor, iar minoritarii au cerut ca la conversie sa fie luata in considerare si rezervele din reevaluare ale combinatului, caz in care statului i-ar fi revenit mai putine actiuni, iar minoritarii ar fi ramas cu o cota mai mare din companie.
"Actionarii minoritari au o serie de propuneri privind rezolvarea situatiei si vom incerca sa ii punem fata in fata cu reprezentantii actionarului majoritar pentru a rezolva situatia," spune Constantin Roibu, presedintele Oltchim. El a adaugat ca trebuie gasita o solutie pentru ca majorarea sa poata fi realizata dar fara ca minoritarii sa fie nemultumiti, Roibu nu a dorit sa precizeze care sunt variantele prin care conflictul dintre minoritari si stat ar putea fi rezolvata.
Principalul actionar al Oltchim este fondul de investitii Broadhurst, care detine 12,5% din actiuni si care daca majorarea ar fi realizata in forma aprobata de AGA ar mai detine doar 1,1%. "Ca orice majorare de capital majorarea de la Oltchim ar fi trebuit facuta aducand la zi valoarea activelor," spune Siminel Andrei, managerul fondului Broadhurst.
Oltchim a solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sa suspende actiunile de la tranzactionare la Bursa pentru ca toti actionarii sa poata lua decizii in cunostiinta de cauza dupa finalizarea discutiilor. Ultima tranzactie de vineri cu actiuni Oltchim s-a realizat la 1.800 lei/actiune, pret la care capitalizarea Oltchim este de 18,5 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO