Companii

Oltchim Râmnicu Vâlcea a încheiat primele nouă luni cu afaceri de 716 mil.lei, în creştere cu 29%, şi profit net de 2,5 ori peste cel de anul trecut

Oltchim Râmnicu Vâlcea a încheiat primele nouă luni...

Autor: Roxana Rosu

13.11.2017, 09:53 320

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă, a înregistrat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 716 milioane lei (echivalent 157,4 milioane euro), în creştere cu 29%, şi un profit net de 40 milioane lei (echivalent 8,8 milioane euro), de 2,5 ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut, potrivit raportului financiar al companiei.

”Societatea OLTCHIM SA  continuă trendul ascendent al perioadelor anterioare, obtinand in perioada ianuarie-septembrie 2017 cele mai bune rezultate din activitatea curenta de la intrarea in procedura insolventei, fara a lua in considerare influenta in anul 2015 a profitului scriptic determinat de anularea datoriilor conform planului de reorganizare”.

Avansul cifrei de afaceri a fsot determinat atat de cresterea cantitatilor de produse finite vandute, cat si de cresterea preturilor de vanzare ca urmare a cresterii cotatiilor internationale la produsele comercializate. Vanzarile la export si pe piata intracomunitara, in primele noua luni din 2017, au fost de 122 milioane euro si reprezinta 77% din totalul cifrei de afaceri. Importurile si achizitiile intracomunitare, in valoare de 21 milioane euro, au determinat o balanta externa pozitiva a societatii, de 101 milioane euro.

O contributie pozitiva in evolutia rezultatelor economice este reprezentata si de continuarea lucrarilor de modernizare, a reparatiilor capitale cu efect direct atat in cresterea cantitatilor fabricate cat si in imbunatatirea calitatii produselor.

 Valoarea totala a investitiilor realizate in perioada ianuarie-septembrie  este de  8,9 milioane lei. Sursele de finantare folosite pentru investitiile realizate au fost numai surse proprii.

Profitul EBITDA (rezultat din exploatare+amortizare) a fost de  96 milioane lei (echivalent 21,1 milioane euro), mai mare cu 49% . Veniturile totale ale companiei sâau cifrat la 723 milioane lei, faţă de 564 milioane lei în primele nouă luni de anul trecut.

Comparativ cu trimestrul II al acestui an, societatea a obtinut in trimestrul III rezultate in scadere ca urmare a perioadei de vacanta de pe pietele externe, avand in vedere ca Oltchim SA activeaza, in principal, pe aceste piete (circa 77% din cifra de afaceri ). Un alt eveniment cu impact nefavorabil  l-a constituit intreruperea productiei, in ultima decada a lunii august, cand au fost derulate lucrari de revizie generala anuala programata.

Comparativ cu T3 2016, în acest an rezultatele au fost pe creştere, ca urmare a majorării cantitatilor vandute, in special la principala grupa de produse polioli-polieteri, cat si a majorării preturilor de vanzare.

” Rezultatele financiare inregistrate de societate in perioada de 9 luni 2017 certifica trendul ascendent si stabilitatea economica la care a ajuns, Oltchim devenind o societate rentabila si un partener solid si de incredere in afaceri.”, se arată în raport.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active. Chimcomplex Borzeşti (CHOB), controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, va plăti 127 milioane de euro (582 mil. lei) pentru achiziţia activelor 1-5 şi parţial pachetul 7 ale Oltchim Râmnicu Vâlcea, iar producătorul de profile de PVC Dynamic Group va plăti 1,9 mil. euro pentru pachetul 6

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO