Companii

Olandezii vor sa preia integral SCIL Mures

09.07.2001, 00:00 197



Compania romaneasca Belcar Bela-Deta, detinuta de firma olandeza Nutricia International BV, a initiat o oferta publica de preluare a societatii Industrializarea Laptelui (SCIL) Mures SA.

Valoarea tranzactiei este de 20,772 miliarde de lei (circa 0,7 milioane de dolari), pretul oferit pe actiune fiind de 1.300 lei, valoarea nominala fiind de 15,978 miliarde de lei (circa 0,55 milioane de dolari).

Nutricia International BV detine 51,41% din pachetul de actiuni a SCIL Mures, restul actiunilor, 48,59%, fiind detinute de alti actionari. Oferta este intermediata de societatea de brokeraj ING Securities Romania.

Belcar Bela-Deta este detinuta in proportie de 99,99% de Nutricia International BV, restul actiunilor (0,01%) fiind in proprietatea Royal Numico NV, companiei listata la Bursa de Valori din Amsterdam.

Nutricia este la randul ei, controlata 100% de Royal Numico, care are raportati doi actionari semnificativi: ING Group NV si overnment of Singapore Investment Corporation Pte Ltd.

Pachetul majoritar de actiuni (51%) a societatii SCIL Mures a fost achizitionat pe 8 februarie 2001 de Nutricia International. Pretul de achizitionare a fost de 3.700 lei / actiune, curs maxim istoric.

Achizitionarea actiunilor s-a realizat prin Rasdaq, prin oferta publica de vanzare lansata de Ministerul de Finante. Valoarea platii acoperea o parte din datoriile societatii Industrializarea Laptelui catre bugetul de stat, conform declaratiilor oficialilor companiei.

Grupul si-a consolidat pozitia pe piata romaneasca, prin achizitia pachetului majoritar de la SCIL Mures, care se alatura societatilor Somesana Satu Mare si Belcar Timisoara, care au fost achizitionate anul trecut. Printre motivele care au determinat aceasta achizitie se numara traditia productiei de lapte din Maramures si pozitia centrala in Romania a judetului.

Nutricia International a intrat pe piata romaneasca in luna mai a anului trecut, cand a achizitionat fabrica Somesana. Valoarea totala a investitiilor realizate pana in luna martie depasea 4 mil. $.

Royal Numico este lider pe piata olandeza de produse alimentare pentru copii si pentru persoanele cu regim special de nutritie. Domeniile de activitate ale companiei mai cuprind produsele lactate si produsele alimentare.

Produsele romanesti ale companiei sunt cele fabricate de unitatile Belcar (Timisoara), Somesana (Satu Mare) si SCIL Mures. Gama de produse este foarte variata, de la sana, kefir, lapte, lapte praf, inghetata, branzeturi si unt.

In Romania, in domeniul industrializariii laptelui mai activeaza companii ca Dorna, Danone, Parametru, Alma Rom, Hochland, Delaco, Covalact si Napolact.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO