Companii

Octavian Vidu, CEE Equity Partners: România stă foarte bine pe datele macro, dar realitatea din piaţă ne arată un antreprenor deprimat

Octavian Vidu, CEE Equity Partners

Octavian Vidu, CEE Equity Partners

Autor: Ioana David

01.04.2015, 00:06 659
Octavian Vidu, investment ma­na­ger al firmei de private equity CEE Equity Partners, spune că România a fost o piaţă bună pen­tru fon­­du­­rile de in­ves­tiţii şi că aces­tea pot juca în continuare un rol în eco­no­mie dacă ar fi mai bine în­ţe­les capitalul pe care aces­tea îl pot aduce în companii.
 
CEE Equity Partners are o echipă de 18 oameni şi birouri în Varşovia, Bu­cu­reşti şi Budapesta. Pen­tru Bucu­reşti, firma are un sin­gur om, dar mai caută încă unu. Fondul are la dis­po­ziţie 500 mil. dolari pe ca­re vrea să-i plaseze în 16 state din Europa Centrală şi de Est, iar până acum ce­le mai multe investiţii le-a făcut în Polonia. Principa­lul investitor în fond este China Eximbank, care po­trivit lui Vidu, vede un po­tenţial mai mare de creş­tere în această regiune com­parativ cu pieţele ma­ture din Europa de Vest.
 
CEE Equity Partners are în vizor sec­toare precum infrastructura sau ener­gia, iar suma de bani pe care fondul este dispus să o investească într-o com­pa­­nie este de 20-60 mil. euro per in­ves­tiţie. Fondul a fost lansat în urmă cu un an, iar pla­samentele s-au realizat cu pre­că­dere în Polonia, dar şi în Ungaria (unde de­ţine o universitate privată). Pe plan local, Octavian Vidu spune că sunt trei discuţii mai avansate şi esti­mea­ză că va încheia o tranzacţie până la finalul anului.
 
„Pe datele macro, România arată foarte bine, dar realitatea din piaţă ne ara­tă un antreprenor deprimat. Sin­gu­rul entuziasm pe care îl văd este în IT, niciun alt sector nu debordează. Este ca şi cum te uiţi la un om bolnav“, a adăugat Vidu. El a revenit în România în urmă cu zece ani după ce a rămas timp de şapte ani în America Centrală, unde a lucrat pentru mai multe bănci şi firme de consul­tanţă. După întoarce­rea în România a fost recrutat în po­ziţia de business develop­ment ma­na­ger al firme­lor de private equity Coperni­cus Capital şi Abris Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO