Companii

O romanca, sefa peste afacerile de 3 mld. euro ale Petrom

06.04.2006, 00:00 46

Mariana Gheorghe, 50 ani, va conduce din vara cea mai mare companie din Romania.

Petrom, cea mai mare companie din Romania aflata in portofoliul austriecilor de la OMV, a anuntat ieri ca Gheorghe Constantinescu va parasi de la 15 iunie pozitia de director general executiv, locul sau urmand sa fie luat de catre Mariana Gheorghe, reprezentantul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in Consiliul de administratie al firmei.

"Ne-am gandit la aceasta schimbare in ultimele doua saptamani, in conditiile in care am primit semnale clare de la Bruxelles ca Romania va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Multe schimbari se vor produce in lunile si anii care vin in materie de liberalizare a pietelor, competitie sau produse in perioada de tranzitie, in urmatorii 1 - 2 ani", a declarat pentru ZF Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV si al Consiliului de administratie al Petrom.

Ruttenstorfer spune ca in discutie au fost luate mai multe persoane pentru pozitia de CEO la Petrom, insa alegerea Marianei Gheorghe "este cea mai buna optiune", ea lucrand direct cu Petrom inca dinainte de privatizare.

Mariana Gheorghe, 50 ani, lucreaza pentru BERD de 14 ani, fiind senior banker pentru Europa de Sud - Est si Caucaz. Ea are experienta in domeniul tranzactiilor internationale de finantare si a sectorului de petrol si gaze. Din ianuarie 2005, este in boardul Petrom din partea BERD, ea lucrand strans cu firma petroliera inca din faza de preprivatizare a companiei. In 2002, Petrom a contractat de la BERD un credit, care ulterior a fost convertit in actiuni. BERD detine astfel 2,02% din Petrom.

Mariana Gheorghe si-a dat ieri demisia din Consiliul de administratie al Petrom, unde BERD isi va numi un alt reprezentant.

In plus fata de functia de coordonare detinuta de directorul general executiv, Mariana Gheorghe va fi responsabila cu strategia corporativa, resursele umane, sanatate, siguranta, mediu, calitate si comunicare.

"Am fost nominalizata de catre presedintele boardului Petrom, dl. Ruttenstorfer, si din cate cunosc eu decizia formala va fi luata la intalnirea boardului din aprilie. Am fost implicata in Petrom inca din 1994", a spus Mariana Gheorghe.

"Cred ca am castigat experienta valoroasa in trecut despre companiile in tranzitie prin intermediul muncii mele la BERD. M-am ocupat de finantari in sectoare diverse din industrie - petrol & gaze, energie, telecom sau transport. Am lucrat pe tranzactii importante cu Petrom, RomTelecom, AND, Wienerberger, Terapia, Stirom sau Transgaz. Petrom este inca in perioada de tranzitie si este pe drumul ei catre o companie orientata catre piata. Cu BERD, m-am specializat in procese de tranzitie in Europa de Est. Asadar, schimbarea managementului este la inima BERD", mai spune Mariana Gheorghe.

Insa multe dintre cele mai importante atributii de conducere a Petrom, legate de strategia de dezvoltare, fuziuni & achizitii sau financiar revin austriacului Werner Schinhan, actualul director general executiv adjunct al companiei. De asemenea, angajarea Marianei Gheorghe de catre Petrom va insemna si retragerea de la BERD, spun surse din cadrul companiei.

Numirea Marianei Gheorghe la sefia Petrom se subscrie unei tendinte pe piata romaneasca din ultima vreme, mai multe femei fiind desemnate sa ocupe pozitii de conducere a unor companii de talie mare.

Liliana Solomon conduce de la finele anului trecut operatorul de telefonie mobila Connex Vodafone, iar Anca Ioan a fost numita din toamna lui 2005 CEO la Tiriac Holdings, companie care administreaza afacerile lui Ion Tiriac, de peste un miliard de euro pe an.

Constantinescu a fost numit sef la Petrom in februarie 2003 de catre Ministerul Economiei si Comertului, care detinea la acea vreme controlul societatii, chiar in contextul in care tocmai demarasera procedurile de privatizare a companiei.

Austriecii de la OMV l-au pastrat pe Constantinescu dupa preluarea Petrom in decembrie 2004, iar din vara el va prelua pozitia de Senior Counselor (consilier principal) al presedintelui OMV, unde va avea atributii legate de alinierea standardelor companiei romanesti la cerintele Uniunii Europene.

"Eu sunt prezent in fiecare saptamana la Bucuresti. Recent, am achizitionat grupul petrolier Ofisi in Turcia si oricat de mult imi doresc sa ajung mai des la Bucuresti, nu reusesc. Gheorghe Constantinescu va tine legatura intre boardul Petrom cu sediul central al OMV, dar si intre Bucuresti si biroul reprezentativ OMV/Petrom din Bruxelles", a mai spus Ruttenstorfer.

Seful OMV afirma ca schimbarea lui Constantinescu nu inseamna incheierea unei etape in evolutia Petrom, care va continua sa-si puna in aplicare strategia de dezvoltare pana in 2010, aprobata anul trecut.

"OMV are planuri de extindere. Petrom, de asemenea, se dezvolta. In acest context, Ruttenstorfer a discutat cu mine sa il sustin in acest demers de extindere si transformare a organizatiei", a comentat Constantinescu. Austriecii au demarat anul trecut un amplu proces de restructurare la Petrom.

Compania a inceput de anul trecut sa treaca la extinderea operatiunilor in Balcani.

Grupul austriac OMV controleaza 51% din capitalul Petrom, in timp ce statul are o participatie de peste 30%, BERD controleaza 2,03% din actiuni, iar Fondul Proprietatea un pachet de 9,9%.

Capitalizarea bursiera a Petrom a fost ieri de 8,59 mld. euro, titlurile companiei fiind in scadere cu 0,9%, dupa ce in sedinta precedenta au pierdut 7%. Scaderea s-a datorat temerilor investitorilor ca pe piata ar putea intra pachetul de 8% pe care statul il va vinde salariatilor din Petrom, cu o valoare de peste 700 mil. euro.

Petrom a incheiat anul trecut cu un profit net de 391 mil. euro la o cifra de afaceri de 2,97 mld. euro. Bugetul pentru acest an vizeaza un castig de 552 mil. euro la afaceri de peste 3 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO