Companii

O noua oferta de cumparare pentru actiunile aantierul Naval Galati?

01.09.2000, 00:00 503



Actiunile producatorului de nave fluviale si maritime aantierul Naval Galati au inregistrat in sedinta de ieri pe piata secundara Rasdaq o crestere record, de aproape 27% pana la 52.000 lei/actiune, cu 11.000 lei/actiune mai mult fata de cursul mediu inregistrat in precedenta sedinta de tranzactionare.

"Pentru actiunile aantierului Naval Galati, evolutii similare au fost inregistrate de fiecare data inaintea unei oferte publice de cumparare a Damen, motiv pentru care sunt toate sansele ca, si de aceasta data, sa existe un sambure de adevar in zvonurile pietei", a declerat pentru Ziarul Financiar Ioan Gheorghiu, trader la BRD Invest.

Volumul de actiuni ale santierului Naval Galati care a fost tranzactionat ieri s-a ridicat la nivelul de 42.000 de actiuni, adica aproape 1,27% din capitalul social al companiei. La incheierea sedintei de tranzactionare, cele mai bune preturi la oferite erau de 41.000 lei/actiune in timp ce la vanzare ofertele incepeau de la pretul de 55.000 lei/actiune.

Constructorul olandez de nave maritime si fluviale Damen Shipyards NV a lansat ultima oferta publica de cumparare pentru titluri emise de aantierul Naval Galati la mijlocul lunii martie a acestui an, pretul oferit la acea data pentru o actiune fiind de 69.000 lei.

Nivelul relativ ridicat al ultimei oferte de cumparare in comparatie cu media pietei inregistrata in aceasta saptamana stimuleaza semnificativ speculatorii, care reprezinta practic cea mai mare perte a detinatorilor ultimelor circa 3% din actiunile aantierului Naval Galati, care se mai tranzactioneaza in prezent pe piata secundara.

Pe de alta parte, cu ocazia ultimei oferte de cumparare, Damen si-a manifestat clar intentia de a inchide compania si de a retrage titlurile acesteia de la tranzactionarea pe Rasdaq.

Damen Shipyards si-a inceput ofensiva pentru actiunile santierul Naval Galati odata cu achizitionarea, in data de 25 martie 1999, a pachetului majoritar de actiuni de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS).

Dupa aceasta preluare, a urmat doua oferte publice de cumparare, una la sfarsitul anului 1999 si una la mijlocul lunii martie 2000, prin care Damen a ajuns sa detina aproape 97% din actiunile santierului Naval Galati.

aantierul Naval Galati are un capital social de 83,06 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 lei. Structura actionarilor companiei cuprinde compania olandeza Damen Shipyards N.V., care detine un pachet de 96,64% din actiuni, si micii investitori.

Santierul Naval Galati activeaza in industria constructoare de masini, avand ca principal obiect de activitate proiectarea, constructia, reparatia si vanzarea de nave maritime si fluviale.

Compania a inregistrat anul trecut un profit net de 260,84 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 612,38 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO