Companii

O nouă extindere pentru farmaciile Sensiblu: Consiliul Concurenţei a dat undă verde pentru cumpărarea a 23 de farmacii Optifarm, cu afaceri totale de peste 66 mil. lei

O nouă extindere pentru farmaciile Sensiblu: Consiliul...

Autor: Cristina Bellu

05.11.2021, 14:51 505

Sensiblu, a doua cea mai extinsă reţea de farmacii la nivel naţional, controlată de fondul ceh de investiţii Penta Investments, a obţinut acordul Consiliului Concurenţei pentru preluarea a 23 de farmacii Optifarm, cu afaceri totale de 66,2 mil. lei în 2020 şi 146 de angajaţi.

“Autoritatea de concurenţă a evaluat această operaţiune din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale, şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal”, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Businessul Optifarm este controlat de fraţii Bogdan şi Cristian Vodislav, care deţin părţi egale în afacere, potrivit platformei de analiză financiară confidas.ro.

Prima farmacie Optifarm a fost deschisă în 2009 în Târgu Jiu, judeţul Gorj. Ulterior, de la an la an, reţeaua regională s-a extins atât în Gorj, cât şi în Bucureşti şi Hunedoara, până la 23 de farmacii.

Anul trecut, afacerile Optifarm au atins 66,2 mil. lei, în creştere cu 35% faţă de 2019, în timp ce profitul s-a majorat cu 83%, la 4,8 mil. lei.

Sensiblu, a doua cea mai extinsă reţea de farmacii la nivel naţional, care a rebranduit o bună parte dintre farmacii sub numele Dr. Max, a ajuns la afaceri de peste 1,9 mld. lei în 2020, în creştere cu 6% faţă de anul anterior, din calculele făcute de ZF pe baza informaţiilor oferite de companie.

În 2020, Sensiblu avea 710 farmacii, cu 10 unităţi mai puţine decât în anul anterior.

În decembrie 2017, în acţionariatul A&D Pharma a intrat Penta Investments, un fond de investiţii ceh care a cumpărat şi divizia de farmacii, şi distribuţia de medicamente pentru circa 350 mil. euro, potrivit surselor ZF, cea mai mare tranzacţie din piaţa retailului farmaceutic.

Penta Investments operează pe pieţele externe sub mai multe branduri, având unul dintre cele mai extinse lanţuri de farmacii în regiune. Anul trecut, în urma unui amplu proces de rebranduire, o parte dintre farmaciile Sensiblu şi farmaciile Punkt, brandul low cost al A&D Pharma, au devenit Dr. Max. Investiţia în procesul de rebranding a fost de peste 20 mil. euro.

Grupul A&D Pharma activează în piaţa locală de medicamente de peste 20 de ani, începând din 1994 la Cluj prin Plurifarm, care avea să devină ulterior divizie în cadrul Mediplus. în 1997 au fost puse pe piaţă distribuitorul Mediplus şi prima farmacie Sensiblu. Compania a fost deţinută până la vânzare de patru antreprenori care nu au apărut public, iar în 2017 au decis vânzarea grupului farmaceutic către Penta Investments.

În ultimii ani, strategia marilor lanţuri de farmacii cu acoperire naţională a fost să cumpere businessurile din retailul farmaceutic regionale, cu câteva zeci de farmacii. De exemplu, Sensiblu a preluat în 2019 o parte din farmaciile Belladonna, 46 de unităţi, iar Help Net a preluat la sfârşitul lui 2019 farmaciile Ecofarmacia din Ardeal, un lanţ de 32 de unităţi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO