Companii

O firmă privată sapă cu buldozerul la jumătate de metru de zidurile Sarmizegetusa pentru o parcare

O firmă privată sapă cu buldozerul la jumătate de metru de zidurile Sarmizegetusa

Autor: Mediafax

10.07.2011, 19:15 335

Zidul porţii de vest al cetăţii Sarmizegetusa Regia a fostafectat pe o lungime de 30 de metri de lucrările executate de ofirmă privată pentru amenajarea unei parcări, bucăţi din piatrădesprinzându-se după ce un utilaj a săpat în apropiere, lucrărilefiind oprite de CJ Hunedoara.

Potrivit vicepreşedintelui Comisiei Naţionale de Arheologie,arheologul Adriana Pescariu, o delegaţie care a urcat zileletrecute la cetatea din Munţii Orăştie a descoperit situaţia de laSarmizegetusa Regia.

"În zona porţii de vest erau utilaje, cilindri pentru presareapământului şi camioane pentru transport. Se intrase cu lama unuibuldozer până la 1,5 metri adâncime şi la o jumătate de metrudistanţă de zidul porţii de vest, ceea ce reprezintă un pericol dedărâmare a acestui zid. Mai mult, în profilul săpăturii au fostrealizate trepte de acces pentru turişti, iar câteva blocuri depiatră din zid s-au desprins şi au căzut. Este inadmisibil ceea ces-a întâmplat", a declarat, duminică, pentru corespondentulMEDIAFAX Adriana Pescaru.

Ea a spus că lucrările efectuate în perimetrul de protecţie acetăţii Sarmizegetusa Regia nu au autorizaţiile necesare deconstrucţie din partea Comisiei.

"În mod normal, când se execută lucrări atât de aproape demonumente istorice, în zonă trebuie să fie un arheolog care sămonitorizeze activităţile executate de firma specializată îndrumuri şi poduri", a adăugat Pescariu.

Pescariu a afirmat că, din cauza acţiunii societăţii careefectuează lucrările, accesul în cetate a fost compromis pe olungime de 30 de metri şi a spus că va sesiza Ministerul Culturii.Citiţi mai mult despre săpăturile de la Sarmizegetusa Regia pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO