Companii

O antreprenoare din Teleorman face 2,6 mil. lei cu o afacere integrată în panificaţie. Vrea al cincilea magazin în 2019

O antreprenoare din Teleorman face 2,6 mil. lei cu o...

Autor: Florentina Niţu

30.12.2018, 10:38 1097

Compania Ardamis, fondată în 2001 de către Aurora Păun, absolventă de Industrie Alimentară, cu experienţă într-o fabrică cu produse de panificaţie, a pornit de la conceptul de brutărie, cu un credit de 100.000 de lei. În prezent a ajuns la afaceri de 2,6 mil. lei şi patru magazine proprii, iar pentru anul viitor, antreprenoare îşi propune să mai deschidă unul.

„Am început când eram foarte tânără, cu multă ambiţie, multă voinţă şi putere de muncă. A fost greu şi atunci, dar nu e uşor nici acum. Am plecat de la produse de panificaţie, iar acum procesăm grâul (cumpărat de la producători locali – n.red.) la propria moară, realizăm de la produse de panificaţie la produse de patiserie în fabrica noastră, apoi le comercializăm în cele patru magazine pe care le deţinem, dar şi în alte magazine partenere din judeţ. (…) Pentru 2019 ne propunem să deschidem un nou spaţiu de desfacere pentru produse”, povesteşte Aurora Păun, fondatoarea companiei Ardamis, din Turnu Măgurele, judeţul Teleorman. Ea a adăugat că a pus pe picioare afacere când copilul său avea trei ani, iar firma a fost al doilea copil al ei.

Compania Ardamis are o activitate complexă, ocupându-se de la procesarea materiei prime, până la realizarea produsului finit şi desfacerea acestuia pe piaţă.

Afacerea a pornit ca o brutărie, cu „o mână de angajaţi”, iar acum are peste 30 de angajaţi, care realizează zilic câteva mii de produse, de la pâinea clasică, până la torturi sau mousse-uri. Pentru sărbători, compania face şi produse tradiţionale, precum chec, cozonac ori prăjituri specifice, după reţetele “mamei şi ale bunicii”.

“O franzelă de 300 g costă 0,7 lei, o franzelă cu maia şi cartofi porneşte de la 1,8 lei, o pâine ţărănească costă 1,8 lei, un cozonac de 600 g cu cacao, stafide şi nucă costă 6 lei, un cozonac boieresc de un kilogram costă 20 lei, iar un chec costă 9 lei”, explică antreprenoarea. Ea spune că preţurile sunt adaptate pieţei pe care sunt desfăcute produsele, iar Teleormanul fiind o piaţă cu un nivel de trai mai scăzut şi preţurile sunt mai mici.

Anul acesta a fost un an greu pentru companie, din cauza schimbărilor legislative şi a deficitului forţei de muncă, dar Aurora Păun spune că a reuşit să facă faţă crizei economice şi piedicilor întâmpinate în cei 17 ani de activitate cu multă perseverenţă, muncă şi seriozitate, drept pentru care nu se dă bătută nici acum.

“Sfatul meu pentru toată lumea este muncă, muncă şi iar muncă. Lucrurile mari se realizează cu efort mare şi multă serezitate”, încheie antreprenoarea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO