Companii

O afacere care apune. Pierderile pe eoliene, aproape 1 mld. lei. Investiţiile nu vor mai fi recuperate în 10-15 ani, ci în 30 de ani

O afacere care apune. Pierderile pe eoliene, aproape 1...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.09.2017, 00:07 3767

Cele mai mari cinci companii cu pierderi din energia eoliană au cumulat anul trecut pierderi totale de aproape 900 de milioane de lei (200 de milioane de euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor publicate de Ministerul de Finanţe.

 „Planurile de afaceri prognozate de investitori, pe care au fost construite parcurile eoliene, s-au schimbat. Aceste pierderi pe care le înregistrează producătorii acum sunt cauzate de reevaluarea activelor. Dezvoltatorii au ajuns la concluzia că investiţiile lor nu vor mai fi recuperate în zece-cincisprezece ani de exemplu, ci în treizeci, iar acţionarii, ca să poată face faţă, vin cu bani de acasă“, spune Adrian Borotea, vicepreşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

În topul pierderilor se află Enel Green Power, cu un rezultat negativ de 290 de milioane de lei anul trecut, adică o treime din total. Al doilea în top este Crucea Wind Farm, producător de energie eoliană cu pierderi de aproape 257 de milioane de lei anul trecut, de patru ori mai mari faţă de 2015. Compania deţine parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO