Companii

Numărul şi valoarea tranzacţiilor cresc într-o piaţă în care investitorii strategici vor vrea să îşi consolideze poziţia, iar fondurile reiau achiziţiile

Numărul şi valoarea tranzacţiilor cresc într-o...

Autor: Ioana David

20.01.2014, 00:07 126

Consultanţii din piaţa de fuziuni şi achiziţii sunt optimişti în legătură cu revenirea pieţei în acest an, notând la unison că cel mai dinamic sector va fi cel al serviciilor finan­ciare, care s-a evidenţiat încă din 2013.

Ei se bazează pe faptul că investitorii arată un apetit tot mai ridicat pentru preluări, după ce şi-au consolidat businessurile în timpul crizei, iar din punct de vedere macroeconomic contextul este bun, statele europene dând semnale de stabilitate.

„Ne aşteptăm ca pe fondul consolidării tendinţei de creştere economică, investitorii determinaţi să devină din ce în ce mai mulţi, iar fondurile alocate pentru achiziţii să fie în creştere alimentând astfel cererea pieţei de achiziţii şi fuziuni. În ceea ce priveşte oferta în această piaţă, creşterea economică poate determina dezvoltarea şi/sau stabilizarea unor afaceri competitive“, este de părere Dragoş Atanasiu, senior manager, tranzacţii al PwC România.

Semne bune anul are

Dacă ritmul de la finalul anului 2013 şi din prima jumătate a lunii ianuarie se va menţine, 2014 va aduce mult de lucru consultanţilor. Astfel, chiar pe 31 decembrie Emering Europe Accession Fund a achiziţionat Nextebank. Tot în decembrie fondul sud-african de investiţii NEPI a plătit 81 mil. euro pentru achiziţia mallului City Park din Constanţa, iar în Centrul Vechi retailerul turc de modă Koton a cumpărat o clădire de 1.200 metri pătraţi. În decembrie au mai apărut informaţii potrivit cărora clădirea în care era amplasat magazinul Bucureşti a fost cumpărată de un investitor olandez cu peste 4 mil. euro . La începutul anului, fabrica de plăcuţe de frână a Honeywell de la Ploieşti a ajuns în portofoliul Federal-Mogul Corporation, parte a unei tranzacţii interna­ţionale ce urmează să fie finalizată, iar echipa de management a Siveco a preluat integral, de la fondurile de investiţii Enterprise Investors şi Intel Capital, un pachet de 32,5% din acţiunile firmei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO