Companii

Numai un sfert din businessul MOL mai provine din Ungaria

Numai un sfert din businessul MOL mai provine din Ungaria

Autor: Roxana Petrescu

04.02.2015, 00:07 874

Grupul petrolier ungar MOL, un business de peste 24 mld. $ în care statul deţine în continuare cel mai mare pachet de acţiuni (24,7%), vrea în următori trei ani de zile un loc pe podiumul pieţei petroliere din România, o „afacere“ de peste 9 mld. euro în care MOL ocupă acum locul patru.

În comparaţie cu companiile de stat din România care nu s-au dezvoltat aproape deloc pe pieţele externe, azi circa sfert din businessul MOL este generat de Ungaria, restul fiind adus din alte ţări. Cu excepţia Hidroelectrica, firmă care recent şi-a deschis un bioru de trading la Bu­dapesta, marile companii energetice locale au rămas „captive“ între graniţele României în ciuda potenţialului.

„România este o ţară în care putem, credem şi ar trebui să ne extindem. Ne uităm şi la greenfielduri şi la alte oportunităţi. Vrem ca în termen de trei ani de zile să ajungem în top trei. Avem banii şi voinţa să investim“, spune Lars Höglund, vicepreşedintele grupului MOL, responsabil pentru divizia de retail.

Ca tendinţă pentru piaţa petrolieră, Höglund vorbeşte despre o nouă „specie“ de benzinării, spunând că este convins că segmentul non-oil va creşte „agresiv“ în perioada următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO