Companii

Nuclearelectrica a primit din partea SUA un grant pentru primele studii legate de reactoare SMR

Autor: Dorin Oancea

14.01.2021, 10:23 181

Potrivit Proiectului de Strategie Energetica a Romaniei, utilizarea reactoarelor nucleare mici si modulare ar putea fi benefica pentru asigurarea de noi capacitati energetice fara emisii de carbon si surse de productie de hidrogen, dupa anul 2035. Asadar, interesul SNN este de a initia in timp util identificarea si evaluarea preliminara a unor amplasamente, altele decat zona Cernavoda, prin intermediul grant-ului nerambursabil acordat de US-TDA.

“Pe langa dezvoltarea in forma actuala a reactoarelor 3 si 4, SNN este, de asemenea, interesata in evaluarea dezvoltarii Reactoarelor Modulare Mici ca o solutie pe termen lung pentru dezvoltarea in continuare a industriei nucleare din Romania. Suntem interesati de caracteristici precum flexiblitate, modularitate si eficienta ridicata care ar putea sa ofere avantaje atat pentru sistemul energetic cat si pentru mediul de afaceri dupa anul 2035. Grant-ul acordat de US-TDA ne va permite evaluarea de amplasamente si tehnologie avand o asistenta tehnica adecvata si sa initiem acest proces de evaluare in timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior.”- Cosmin Ghita, director general al SNN.

Nuclearelectrica a semnat în martie 2019 un Memorandum de Intelegere cu compania americană NuScale Power in vederea realizarii unui schimb de informatii tehnice si economice cu privire la tehnologia nucleara dezvoltata de NuScale. Scopul acestui MoU este evaluarea dezvoltarii, autorizarii si constructiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potentiala solutie pe termen lung pentru Romania. Acest acord reprezinta un semnal al interesului Romaniei pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de noua generatie, care intr-un viitor vor completa si ulterior inlocui actualele generatii de reactoare nucleare.

NuScale dezvolta o centrala nucleara pe baza de reactoare modulare cu apa usoara pentru a furniza electricitate, incalzire termica, desalinizare. Proiectul reactorului mic modular (SMR) are la baza o constructie modulara integral fabricata de NuScale capabila sa genereze 60 MW de electricitate utilizand o versiune redusa ca dimensiune si scalabila a tehnologiei reactoarelor cu apa sub presiune. O centrala nucleara poate acomoda pana la 12 module individuale, care ofera beneficiile unei tehnologii fara emisii de carbon si reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o productie de ordinul gigawatilor. Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globala de inginerie, procurare si constructie cu o traditie de 60 de ani in industria nucleara comerciala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO