Companii

Noul şef al Philips Healthcare: „Sectorul public este dator cu investiţii în sănătate“

Alexandru Popescu: Dacă nu există o companie care are 100 mil euro cifră de afaceri sau o valoare de peste 100 de milioane de euro, atunci nu prezintă interes pentru investitori. Foto: Bogdan Iordache

Alexandru Popescu: Dacă nu există o companie care are 100 mil euro cifră de afaceri sau o valoare de peste 100 de milioane de euro, atunci nu prezintă interes pentru investitori. Foto: Bogdan Iordache

Autor: Ioana David

04.07.2014, 00:04 211

Alexandru Popescu, directorul ge­ne­ral al Philips Healthcare pentru sud-estul Eu­ropei, spune că încep să apară proiecte noi în piaţa de servicii me­dicale private după o perioadă de „pre­cauţie“, iar în 2015 in­dustria de pro­fil ar putea trece la o nouă etapă odată cu intrarea jucătorilor strategici din afară.

„Sunt intenţii (de investiţii – n.red.). Fie că vorbim de facilităţi outpacient (am­bu­la­to­riu – n.red.) sau de lucruri mai sofisticate, ca de exemplu radio­te­ra­pia, piaţa se mişcă din nou, pre­gă­tindu-se pentru o nouă etapă. A fost o perioadă de precauţie care s-a ter­minat. Pro­iectele publice vor avea un rol foarte im­por­tant pentru că dacă este cineva care a ră­mas dator în piaţa aceasta în ul­timii zece ani este partea publică. Partea privată a in­vestit foarte mult şi va continua să in­ves­teas­că“, a spus Alexan­dru Popescu pentru ZF.

În sectorul public, în Capitală, de anul tre­cut sunt în derulare investiţii de peste 50 mil. euro într-un nou spital la Foişor şi încă unu la Go­­moiu, primele de acest fel realizate de stat după Revoluţie. Sectorul privat de sănătate a atras în ultimii trei ani investiţii de peste 230 mil. euro şi a ajuns la o valoare de 550 mil. euro.

„Piaţa (privată - n.red.) a ajuns la ma­turi­ta­te. În perioada în care eram parteneri cu 3i (fon­dul de investiţii a fost în acţionariatul Re­gi­nei Maria în perioada 2007-2010 – n.red., când ma­na­gerul lucra în cadrul acestei companii), când la Londra se vorbea despre piaţă, se spunea că dacă nu există o companie care are 100 mil. euro cifră de afaceri sau o valoare de peste 100 mil. euro, atunci nu prezintă interes pen­tru investitori.

Fondurile foarte mari sau strategicii nu vin să aglutineze piaţa, ci aşteaptă ca ea să capete consistenţă şi atunci se hotărăsc să facă pasul. Sunt companii care au ajuns la acest nivel şi care ar putea face obiectul interesului unui mare jucător“, a mai spus Popescu.

El a fost numit luna trecută în poziţia de director ge­ne­ral al Philips Healthcare pentru sud-estul Euro­pei, după o experienţă de 15 ani în in­dus­tria de sănătate şi comerţ. De-a lungul timpului  a ocupat poziţii în cadrul Amethyst, Regina Maria, Euromedic sau Medicover.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO