Companii

Noul proprietar al Avioane Craiova spune ca va face restructurari

18.09.2008, 21:24 40

Compania ceha AERO Vodochody, detinuta de fondul de private equity Penta Investments, spera sa semneze saptamana viitoare contractul de preluare a constructorului Avioane Craiova (AVIO) in schimbul sumei de 16,3 milioane de euro.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a prelungit cu 15 zile, pana la data de 29 septembrie, oferta de vanzare a companiei din Craiova, tocmai pentru a finaliza discutiile cu firma ceha.

Directorul de relatii publice al AERO, Jana Studnickova, a declarat ieri ca dupa semnarea contractului va fi necesara o restructurare a constructorului de aeronave.

"Detinem informatii despre structura Avioane Craiova si putem sa spunem ca este nevoie de o restructurare la nivel de salariati. Insa chiar daca vor exista disponibilizari, dupa finalizarea procesului de restructurare vom incepe sa angajam noi persoane", a spus Studnickova.

In plus, compania ceha considera ca mentinerea unei conduceri locale este cea mai buna alegere.

"Indiferent daca va fi actuala conducere, sau vom angaja pe altcineva, cert este faptul ca dorim sa avem un management local", a spus directorul de relatii publice al companiei.

Prioritatea grupului ceh pentru Avioane va fi dezvoltarea companiei, cu mentinerea productiei actuale si aducerea unei parti din clientii grupului la Craiova, inca din primul an.

"Investitiile vor fi realizate in functie de contractele pe care le vom incheia, deoarece exista tehnologii specifice pentru orice piesa realizata. Investitiile nu vor reprezenta un risc, contractele fiind incheiate de obicei pe termen lung", a spus Studnickova.

AERO doreste sa mentina in continuare colaborarea cu Ministerul Apararii, insa majoritatea productiei va fi destinata exportului. Compania ceha a intrat in cursa si pentru preluarea producatorului de elicoptere IAR Ghimbav (IARV) din Brasov, pachetul scos la vanzare de catre AVAS reprezentand 64,89% din companie.

"In cazul in care vom reusi sa preluam si IAR Ghimbav, nu vom realiza o fuziune cu Avioane Craiova. Suntem de parere ca fiecare companie trebuie sa aiba propria conducere", a spus reprezentanta grupului ceh.

AERO Vodochody este unul dintre cei mai mari producator de avioane militare cu reactie de antrenament din lume, cu venituri de 180 mil. euro (4,3 mld. coroane cehe) anul trecut si un profit net de 9,8 mil. euro (236 mil. coroane cehe), potrivit datelor de pe site-ul companiei.

AERO Vodochody a realizat peste 6.500 de avioane de constructie proprie, ceea ce reprezinta circa doua treimi din productia mondiala din aceasta categorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO