Companii

Noua vedetă din agricultură: cultura de lavandă

Noua vedetă din agricultură: cultura de lavandă

Autor: Roana Rotaru

23.07.2018, 00:07 4175

Suprafaţa cultivată cu lavandă a României a crescut de aproape 13 ori în ultimii cinci ani, de la 30 de hectare în 2013 la circa 380 de hectare anul trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR).

„Suprafeţele au crescut pentru că s-a făcut reclamă că se câştigă bine din lavandă. Poţi să câştigi, dar foarte greu. Se poate scoate un profit de 20.000 de euro la hectar dacă munceşti 24 din 24 şi dacă vinzi produse cu valoarea adăugată mare. Nu o să ajungi niciodată la 20.000 de euro dacă vinzi buchetul de lavandă cu 1 leu, ca pe pă­trun­jel. Multe plantaţii s-au des­fiinţat după 2-3 ani pen­tru că nu toată lumea ştie să se ocupe de marketing, de vân­zare“, a spus Gabriela Culda, administratorul La­van­da de Cluj, care ope­rează sub entitatea fiscală PFA Culda Gabriela.

Românii au început să cultive mai intensiv lavandă şi sub îndemnul comer­cian­ţilor de material să­ditor, care anunţau profi­turi de 8.000 de euro la hectar, potrivit lui Vlad Anastasiu, care cultivă lavandă pe o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi în Conţeşti, Dâmboviţa.

El comercializează lavandă sub formă de buchete şi aranjamente florale, săculeţe cu lavandă uscată şi decoraţiuni interioare cu motive din lavandă, sub brandul Buticul cu Lavandă, deţinut de compania Lucette Trade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO