Companii

Norvegienii de la REC vor primele proiecte în 2012

Norvegienii de la REC vor primele proiecte în 2012

Autor: Roxana Petrescu

14.03.2012, 16:41 1881

Energia solară este considerată de mulţi specialişti din domeniu ca fiind zona din care se va naşte noul boom în ceea ce priveşte energiile verzi, după parcurile eoliene.

Motivele care susţin aceste estimări sunt două: ieftinirea echipamentelor şi mai ales schema de sprijin recent aprobată de statul român prin care energia solară devine cel mai puternic subvenţionată formă de energie verde.

"România este văzută ca o piaţă foarte interesantă pentru REC. Vom construi pe parteneriatele strategice pe care le avem cu reprezentanţi locali în 2012, iar obiectivul nostru este să realizăm primele proiecte aici", au precizat reprezentanţii REC.

Practic, scopul grupului norvegian este de a vinde local panourile solare, varianta unei investiţii într-o unitate de producţie fiind pe moment exclusă. Chiar şi în cazul în care se implică direct în dezvoltarea unui proiect solar, politica firmei nu este de a rămâne pentru mult timp operator al investiţiei, exit-ul fiind realizat de obicei printr-o tranzacţie.

"În prezent nu avem planuri de a investi într-o unitate de producţie în România. În noiembrie 2010 am deschis cea mai mare fabrică de celule în Tuas, Singapore", au explicat reprezentanţii REC.

Proiecte de 500 milioane de euro şi fabrici de panouri

Potrivit datelor Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, la început acestei luni 62 de proiecte solare cu o capacitate de peste 250 MW, ceea ce înseamnă investiţii de peste 500 de milioane de euro, aveau contractele de racordare la reţea. Practic, în cazul acestor proiecte construcţiile puteau să înceapă, câteva dintre ele având ca termen de punere în funcţiune chiar anul acesta.

Deşi norvegienii de la REC spun că producţia pe piaţa locală nu este un plan în acest moment, alţi investitori au ales România pentru a investi în fabrici, spunând că pot produce aici echipamente la standarde europene, dar cu nişte costuri comparabile cu cele din Asia. Un exemplu în acest sens sunt spaniolii de la Siliken, un business de circa 500 de milioane de euro, care în urmă cu aproximativ un an a investit 5 milioane de euro într-o fabrică de panouri solare pentru care acum lucrează direct sau indirect aproape 500 de oameni. În 2010, Reno vatio, un grup cipriot activ tot în domeniul energiei regenerabile, a investit la Satu Mare 10 milioane de euro într-o fabrică de panouri solare, care în prezent este închisă potrivit unor surse din piaţă, pe fondul unor probleme cu echipamentele livrate de anumiţi furnizori.

Unu din cinci proiecte, în România

"REC intenţionează să concentreze 20% din activităţile de marketing destinate regiunii est-europene în 2012 exclusiv pe piaţa din România. Una dintre provocările legate de piaţa din România este situaţia financiară incertă şi ideea greşită că investiţiile în proiectele solare sunt prea scumpe. Credem că investiţiile în proiecte solare reprezintă o oportunitate din ce în ce mai atractivă pentru piaţa din România", au mai precizat reprezentanţii grupului norvegian.

Potrivit datelor disponibile, investiţia într-un megawatt de capacitate instalat întrun proiect solar se ridică la 2-2,5 milioane de euro. De exemplu, pentru un megawatt într-un parc eolian investiţa necesară este de 1,5-1,7 milioane de euro, în timp ce pentru o centrală pe cărbuni investiţia pentru fiecare megawatt de capacitate este de circa un milion de euro. Astfel, pentru promovarea investiţiilor în regenerabile statul român a aprobat o schemă de sprijin a cărei valoare este de peste 10 mld. euro până în 2020.

La final însă, susţinătorii finali ai proiectelor de energie verde vor fi tot populaţia şi companiile care vor plăti facturi mai mari la energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO