Companii

„Nivelul de productivitate al angajaţilor se reflectă şi în numărul de zile libere legale“

 „Nivelul de productivitate al angajaţilor se...

Autor: Mihaela Pascari

28.04.2016, 21:30 627

Angajaţii români se află printre ultimele locuri din Europa în ceea ce priveşte numărul de zile libere legale pe care le primesc în afara celor de concediu, întrucât legea permite 12 zile libere pentru sărbătorile legale, dintre care doar 7 sunt anul acesta în timpul săptămânii.

Teoretic, angajaţii români au parte de 12 zile libere legal în fiecare an, potrivit Codului muncii: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie - Sfântul Andrei, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun. Dintre acestea, 3 zile cad mereu duminica, iar anul acesta, alte 2 dintre aceste zile cad în weekend.

Cu cele şapte zile libere legal care sunt puse la dispoziţia angajaţilor anul acesta, România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Euroeană. În Germania mai există nouă zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, însă acestea variază, iar în unele oraşe angajaţii pot beneficia şi de 13 zile libere. În Ungaria, Marea Britanie şi Olanda, angajaţii au 8 zile libere anul acesta, arată un studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.

În acelaşi timp, cele mai generoase ţări din Europa privind zilele libere legale oferite angajaţilor se numără Finlanda, aflată în vârful topului, cu 15 zile puse la dispoziţia angajaţilor, urmată de Spania cu 14 sărbători legale.

„Finlanda şi-a câştigat dreptul de a avea multe zile libere, economia ţării în ansamblu are un nivel de productivitate înalt şi asta se reflectă asupra zilelor libere. Noi ca să avem numărul de zile pe care le au finlandezii mai avem de recuperat ani buni, evident  când ajungi să fii la un nivel de productivitate înalt nu îţi pui problema în direcţia aceasta“, a spus Sorin Faur, HR coordinator al firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO pentru regiunea Europa de Est şi Balcani.

Codul muncii prevede că, în cazul în care angajatorul nu poate acorda zile libere angajaţilor în zilele de sărbătoare legală, este nevoit să-şi plătească angajaţii cu un spor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în următoarele 30 de zile.

„Românii preferă să stea acasă şi, puţine câte sunt, zilele libere sunt importante. Dacă se întâmplă ca în ziua respectivă să fii obligat din motive care ţin de activitatea firmei să lucrezi – cum este cazul lucrătorilor de la metrou, de exemplu -, atunci evident că ei se bucură de acest beneficiu. Dar dacă este vorba de o alegere personală, oamenii aleg  să stea acasă şi să profite de vacanţa cu cei dragi. Românii sunt familişti, tradiţionalişti, iubesc valorile tradiţionale şi nu îi văd înghesuindu-se să lucreze în zilele libere doar pentru bani în plus“, a mai spus Sorin Faur.

În acelaşi timp, Austria are 12 sărbători legale, în timp ce Suedia, Italia, Franţa şi Danemarca pun la dispoziţia angajaţilor câte 11 zile libere. În Belgia, Luxemburg, Norvegia şi Portugalia angajaţii au doar câte 10 zile libere legal. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO