Companii

Nici carbunele nu mai este de ajuns

28.08.2003, 00:00 14

Criza energetica, provocata de seceta, urca treptat costurile de productie: de la hidro si nuclear s-a trecut pe carbune, dar acum nici aceasta sursa mai ieftina de energie termo nu mai face fata cererii. Ca urmare, productia incepe sa se mute pe hidrocarburi (gaze si pacura), care sunt mai scumpe.
Seceta fara precedent, cea mai puternica din ultimii 160 de ani, a dus la inchiderea centralei nuclearelectrice de la Cernavoda si a diminuarii aportului de energie a Hidroelectrica.
In acest moment, productia de energie este asigurata de centralele pe carbune (61% din totalul productiei interne), centraldele pe hidrocarburi (gaze si pacura) - 20%, autoproducatorii si producatorii independenti - 8%, in timp ce capacitatile de productie hidroelectrice acopera 11%.
Productia de carbune a Companiei Nationale a Lignitului Oltenia a atins la inceputul acestei saptamani nivelul de 122.000 tone. Transportul de pacura realizat de CFR a ajuns la o cantitate 101.365 tone pe zi.
Stocurile de carbune au scazut cu 14.000 tone, spun oficialii ministerului economiei si comertului, care adauga ca o unitate de productie termo a fost oprita la Turceni pentru refacerea stocului de combustibil.
Consumul zilnic de gaze a crescut in numai o singura zi de la 6,5 milioane metri cubi la 11,07 milioane metri cubi la inceputul acestei saptamani, urmand sa atinga 14,4 mil. mc in zilele urmatoare.
Potrivit ministerului de resort, sistemul energetic national a functionat marti in conditii de deplina siguranta.
Astfel, unitatea I de la Cernavoda este oprita in conditii de maxima siguranta, in acest moment fiind derulate lucrari de decolmatare a canalului spre Dunare. Datorita aluviunilor aduse de Dunare, la Cernavoda s-a format o adevarata insula, care agraveaza si mai mult problema debitelor reduse de apa de pe Dunare, necesare racirii reactorului centralei nuclearelectrice.
Unitatea I de la Cernavoda, ce asigura 10% din productia de energie, a fost oprita la finele saptamanii trecute, iar ponderea Hidroelectrica s-a redus pe fondul secetei de la 30% la 10% in acest moment. Aceste capacitati ce produc cea mai ieftina energie de pe piata romaneasca sunt acum inlocuite de centralele pe carbune si hidrocarburi, ce produc cu costuri mai mari.
Meteorologii avertizeaza ca in urmatoarele zile, temperatura aerului va creste treptat, in cea mai mare parte a tarii, vrmea urmand sa devina excesiv de calda. Prognoza pentru urmatoarele trei luni arata un nivel al debitelor raurilor la fel de scazut ca si cel actual, de 20 - 60% din valorile normale multianuale. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO