Companii

Nestlé numeşte un român în poziţia de director al fabricii din Varna

Nestlé numeşte un român în poziţia de director al...

Autor: Cristina Roşca

30.09.2014, 00:04 929

Producătorul de bunuri de larg consum Nestlé l-a numit pe românul Adrian Muntean în poziţia de director al fabricii pe care gigantul elveţian o deţine la Varna în Bulgaria, potrivit unor surse apropiate companiei şi profilului de LinkedIn al lui Adrian Muntean. Anterior, românul a lucrat aproape patru ani tot pentru Nestlé, însă în funcţia de director de producţie al fabricii din Timişoara.

Potrivit datelor ZF, Nestlé produce la Varna îngheţată, aici fiind mutată în 2008 producţia de la Bucureşti. La momentul acela elveţienii spuneau că apropierea de Bucureşti şi poziţia strategică în Europa de Sud-Est sunt principalele motive care au dus la mutarea producţiei. Elveţienii mai deţin astfel pe piaţa locală doar fabrica din Timişoara, unde se produc napolitanele Joe şi unde se ambalează mai multe tipuri de cafea.

Fabrica JOE din Timişoara a fost pusă pe picioare acum aproximativ 20 de ani de antreprenorul român Florentin Banu şi a fost preluată de grupul elveţian Nestlé în anul 2001, la 6 ani de la intrarea pe piaţa din România. Dacă napolitanele sunt produse în România, îngheţata JOE este fabricată în unitatea grupului din Varna, Bulgaria. Compania nu ia în calcul transferarea din nou a producţiei de îngheţată în România. Directorul fabricii de la Timişoara al Nestlé este un străin, respectiv Ramon Mendivil.

Până la închiderea ediţiei oficialii Nestlé nu au răs­puns solicitării ZF privind atribuţiile lui Adrian Mun­tean în noua poziţie. Înainte de a se angaja la Nestlé, românul a lucrat pentru producă­torul american de componente auto TRW Automo­ti­ve, care de­ţine mai multe unităţi de producţie pe piaţa locală. Astfel, din august 2004 până în iulie 2007 el a fost HSE manager, iar apoi alţi trei ani şi ju­mă­tate a fost business unit mana­ger la TRW Auto­motive. Absol­vent al Universităţii de Agricultură şi Medi­cină Vete­rinară din Timişoara, executivul are şi un master în Administrarea Afacerilor de la Politehnica din Timişoara.

Nestlé România a terminat anul trecut cu afaceri de 663 mil. lei (150 mil. euro), în scădere cu peste 7% în lei. Rezultatele includ şi afacerile din distribuţie şi cele din producţie. Gigantul elveţian, care are în România aproape 1.000 de salariaţi, s-a menţinut pentru al doilea an consecutiv pe profit în 2013, însă acesta s-a înjumătăţit la 2,2 mil. lei.

Potrivit ultimelor date deţinute de ZF, compania Nestlé este prezentă în România prin intermediul a opt divizii, băuturi calde (cu brandurile Nescafe, Nesquick şi Nescafe Dolce Gusto), dulciuri (JOE, Kit Kat, After Eight sau Lion), dry culinary (Maggi), îngheţată, cereale pentru mic dejun, mâncare pentru sugari şi copii mici, automate de cafea şi soluţii profesionale pentru HoReCa şi hrană pentru animale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO