Companii

Muzica a batut banii in topul femeilor de succes

31.03.2004, 00:00 36



Soprana Mariana Nicolesco si femeia de afaceri Anca Vlad se situeaza, la egalitate, pe primul loc in Top 50 Femei de Succes din Romania, editat de revista Capital.



Anca Vlad este presedinte al Fildas, distribuitor de produse farmaceutice si este considerata cea mai bogata femeie din Romania, cu o avere estimata la peste 50 de milioane de dolari.



Topul reuneste primele 50 de personalitati feminine care au inregistrat performante remarcabile in afaceri, cultura, divertisment sau sport, iar clasificarea s-a realizat luand in calcul cinci criterii: puterea financiara, evolutia carierei, performantele din ultimul an, notorietatea si implicarea sociala. Pentru fiecare criteriu a fost acordat un punctaj pe o scala de la 1 la 10, iar suma acestor punctaje a stabilit clasamentul final. Ocupantele primului loc au avut 47 de puncte, iar ocupanta locului 50 (Gabriela Malaele, managing partner la firma de consultanta Sagentis) a obtinut 27,5 puncte.



"Am incercat sa cuprindem in acest top varfurile din fiecare bransa, acele femei care au stiut sa-si castige respectul in urma performantelor pe plan profesional si social, de la cele mai <vanate> si bine platite femei manager, pana la cele mai renumite avocate, doctorite, actrite, artiste", spune Adriana Halpert, coordonatorul proiectului.



Pe locul 3 in top se afla Maria Grapini, presedintele CA al Pasmatex, care la situatia financiara a obtinut punctajul maxim, cu o avere estimata la 10 milioane de dolari, dar la notorietate nu a avut decat 5 puncte. In primele zece pozitii se mai regasesc Georgiana Pogonaru, general manager Romcolor 2000, Ana Diculescu Sova, considerata cea mai buna avocata pledanta in litigii comerciale din Romania, creatoarele de moda Romanita Iovan si Doina Levintza, Cristina Batlan, director executiv Musette (firma de marochinarie), Camelia Sucu, administrator Class Mobexpert si fosta gimnasta Nadia Comaneci.



In top sunt prezente si doua femei politician: Simona Marinescu, pe locul 15, si Mona Musca, pe locul 40, actrita Maia Morgenstern, pe locul 23, dar si vedetele de televiziune Andreea Esca si Andreea Marin, ambele pe locul 29, Mihaela Radulescu, pe locul 32, si Teo Trandafir, pe locul 35.



Suplimentul, care a fost tiparit intr-un tiraj de 75.000 de exemplare, include alte doua clasamente: Cei mai celebri 50 de oameni din lume, preluat din publicatia americana Forbes, si Romance celebre pe plan local, care include cele mai cunoscute si puternice femei pe plan local, in principalele orase din Romania.



Conform clasamentului Forbes, cea mai cunoscuta vedeta pe plan mondial este actrita Jenifer Aniston, vedeta serialului Friends, care a castigat intr-un an 35 de milioane de dolari, iar cea mai bine platita vedeta ramane regizorul si producatorul Steven Spielberg, cu un venit anual de 200 de milioane de dolari.
diana.sava@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO