Companii

Multinaţionale din spatele ONG-urilor de reciclare, pasibile de amenzi de 84 de milioane de lei

Multinaţionale din spatele ONG-urilor de reciclare,...

Autor: Carol Dan

16.10.2015, 00:07 3473

Mai multe Organizaţii de Trans­fer de Responsabilitate (OTR) con­tro­late, printre alţii, de multi­naţio­nale, au fost pena­li­zate de Ad­mi­nis­traţia Fondu­lui pen­tru Mediu (AFM) cu decizii de im­pu­­nere în valoare to­tală de 84 mil. lei (19 mil. euro).

Decizia vine în ur­ma unor in­spec­ţii fiscale de­rulate în cursul aces­tui an de AFM la nouă astfel de OTR-uri.

AFM a constatat că şase din cele no­uă organizaţii verificate au ra­por­tat can­tităţi de deşeuri colectate şi re­ci­clate mai mari decât în realitate.

Rolul OTR-urilor este să preia de la companiile care produc şi importă bu­­nuri ambalate co­­lec­­­tarea şi reci­clarea deşeurilor de am­balaje. Cele mai mari penalităţi au fost apli­cate Eco-Rom Ambalaje (9,6 mil. euro), cu acţionari ca Ursus, Coca-Cola sau Unilever.  Sotagrup 21, con­tro­lată de Com­pa­nia de Ges­tio­nare a De­şeu­rilor din Piteşti, a fost amen­dată cu 5 mil. euro,  iar Ecologic 3R, unde I’Dor Found Invest Brăila de­ţine pachetul majo­ritar de acţiuni, a fost sancţionată cu 1,3 mil. euro.

De­ci­ziile de impunere pot fi con­testate, iar în cazul în care rămân de­fini­tive, ele vor trebui plătite de acţio­narii OTR-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO