Companii

Monica Grafu, Menatwork: Ne-au plăcut creşterile de 50% pe an, dar piaţa era împinsă de speculaţii

Monica Grafu, Menatwork: Ne-au plăcut creşterile de 50% pe an, dar piaţa era împinsă de speculaţii

Autor: Ioan Dornescu

17.12.2012, 00:06 1852

Monica Grafu conduce operaţiunile Menatwork încă de la intrarea grupului pe piaţa românească, în 1994, când antreprenorul italian Luigi Caverni a venit la Bucureşti "cu un rucsac şi 10.000 de dolari" pentru renovarea unui magazin Stefanel şi a ajuns să dezvolte o afacere care în anii de boom ajunsese la un rulaj de 100 de milioane de euro.

Italienii au dezvoltat începând cu anul 1999 mai multe facilităţi de producţie, în special în zona localităţii Popeşti-Leordeni, dar piaţa s-a schimbat radical în ultimul deceniu.

Directorul general Menatwork apreciază că în prezent focusul producătorilor nu mai poate fi centrat doar pe volume, ci trebuie completat cu creşterea valorii adăugate şi promovarea unor servicii conexe. Grafu spune că în perioada 2007-2008, când Menatwork a realizat importante investiţii în producţie, piaţa nu dădea semnele scăderii care a survenit în anii următori. "Privind retrospectiv, dacă am fi avut experienţa unor ţări occidentale, poate ar fi trebuit să ne dăm seama că cifrele de atunci nu aveau niciun fundament şi suport real, în condiţiile în care piaţa era împinsă de speculaţii imobiliare şi financiare. Atunci, tuturor ne-a plăcut să avem creşteri anuale de 50%", a declarat Monica Grafu.

Ea afirmă că la nivelul României o criză în construcţii nu părea posibilă, în raport cu nevoia de locuinţe, spitale sau şcoli. Cu toate acestea, din piaţa de profil au dispărut aproximativ 5 miliarde de euro, iar acest lucru a afectat puternic producătorii de materiale de construcţii.

Dacă în prezent mai mulţi producători de materiale de construcţii au atras fonduri europene în vederea dezvoltării unor noi fabrici, directorul general al Menatwork spune că investiţiile grupului au fost realizate când piaţa avea un trend ascendent şi nu au beneficiat de un eventual aport al banilor europeni.

"Acum cinci ani, când noi aveam nevoie să completăm şi să finalizăm proiectele, n-am putut beneficia de fonduri, iar toate investiţiile au fost făcute din surse proprii şi împrumuturi bancare. Dacă am fi avut atunci răbdare să aşteptăm fondurile, lucrurile ar fi stat altfel", a afirmat Grafu.

În prezent, investiţiile grupului vizează mai puţin extinderea, atenţia fiind îndreptată pe creşterea competenţelor celor peste 350 de angajaţi.

"Am început să ne specializăm businessurile şi oamenii. Intrăm în domenii care nu erau tradiţional ale noastre, precum eficienţa energetică, auditul energetic, proiecte de luminotehnică sau agricultura", spune managerul grupului, format în prezent din 20 de firme, cu un portofoliu complex de produse.

De la construcţii la energie

Grafu a afirmat că diviziile comerciale (electrice, termice, edilitare, ceramice şi pardoseli) ale Menatwork Est Prefabricate, cea mai importantă companie din grup, cu afaceri de 36 mil. euro anul trecut, au devenit firme autonome, iar managerii au fost cooptaţi ca asociaţi. Menatwork Est Prefabricate este în continuare deţi­nă­toarea patrimoniului imobiliar şi a păstrat controlul în noile entităţi.

"Este o strategie prin care am crescut autonomia companiilor, având ca rezultat creşterea gradului de implicare şi responsabilizare al oamenilor, cu efect direct asupra activităţii economice", a spus Grafu. Noile direcţii de dezvoltare vizate de grup sunt agricultura şi domeniul eficienţei energetice, în cazul celei din urmă grupul realizând unele proiecte de audit energetic în urma cărora a propus soluţii de reducere a consumului.

"În acelaşi domeniu am continuat cu dezvoltarea, proiectarea, instalarea şi punerea în funcţiune a sistemelor de producţie a energiei electrice din surse regenerabile (turbine eoliene şi panouri fotovoltaice), recent punând în funcţiune primele trei generatoare eoliene conectate la Sistemul Energetic Naţional pentru unul din marii distribuitori de combustibil din România. Pentru acelaşi client dezvoltăm un program de reducere masivă a consumului de energie electrică prin înlocuirea corpurilor de iluminat clasice cu surse LED", a spus Grafu.

Deocamdată "în gând"

Grupul deţine în Popeşti-Leordeni o platformă industrială care include bază logistică, unităţi de producţie şi sediul administrativ. Menatwork a anunţat în vara anului 2009 că vrea să dezvolte un parc industrial în apropierea Capitalei, pe o suprafaţă de zece hectare, investiţie care urma să necesite fonduri estimate la zece milioane de euro. Proiectul a fost însă ulterior îngheţat, urmare a deteriorării climatului economic.

"Este un proiect deocamdată în conservare. A rămas pe hârtie şi în gândurile noastre", a afirmat Grafu. Astfel, investiţia va fi reluată în momentul în care businessul va fi consolidat şi "fereastra de oportunitate se va redeschide", potrivit sursei citate.

Grupul este activ în România, Italia şi Republica Moldova şi estimează o cifră de afaceri de circa 60 de milioane euro în acest an, apropiat de nivelul înregistrat anul trecut. Comparativ, rulajul grupului în anul 2008 se ridica la nivelul de 100 milioane de euro. "Problema nu este numai cifra de afaceri, ci mai ales marja şi profitul care se deteriorează de la an la an, din cauza luptei acerbe pe preţuri", a spus Grafu.

Pentru 2013, ea a precizat că grupul se află în faza de întocmire a bugetului, care previzionează o uşoară creştere a vânzărilor faţă de acest an. Previziunile de creştere sunt însă ameninţate de competiţia bazată doar pe nivelul preţurilor.

O altă problemă a pieţei este fenomenul insolven­ţelor, spune Grafu. Dacă pentru contracţia vânzărilor pot fi găsite soluţii, numărul ridicat al intrărilor în insolvenţă - devenite "sport naţional" - şi impredictibilitatea clienţilor în această privinţă nu pot fi controlate. "Insolvenţa este folosită de foarte puţini pentru rolul de a restructura compania. De cele mai multe ori este o formă de a eluda plata datoriei", afirmă managerul Menatwork, adăugând că soluţia nu este doar modificarea legislaţiei, cât şi aplicarea cu bună-credinţă a dispoziţiilor legale.

Monica Grafu spune că actuala criză este doar un alt moment dificil printre cele cu care s-a confruntat în cei 19 ani de când se află la conducerea Menatwork. Falimente bancare, fluctuaţii de curs nepredictibile sau diverse restricţii impuse arbitrar de guvernanţi au generat în decursul timpului momente de dificultate.

"Criza nu înseamnă decât că trebuie să găsim alte soluţii, să ne regăsim entuziasmul, să fim competenţi şi determinaţi", a conchis directorul general al Men­atwork.



Monica Grafu despre...

  • Valul insolvenţelor

Insolvenţa este folosită de foarte puţini pentru rolul de a restructura compania. De cele mai multe ori este o formă de a eluda plata datoriei.

Evoluţia rezultatelor financiare

Problema nu este numai cifra de afaceri, ci mai ales marja şi profitul care se deteriorează de la an la an, din cauza luptei acerbe pe preţuri.

  • Fondurile europene

Acum cinci ani, când noi aveam nevoie să completăm şi să finalizăm proiectele, n-am putut beneficia de fonduri, iar toate investiţiile au fost făcute din surse proprii şi împrumuturi bancare. Dacă am fi avut atunci răbdare să aşteptăm fondurile, lucrurile ar fi stat altfel.

  • Intrarea pe alte nişe

Am început să ne specializăm businessurile şi oamenii. Intrăm în domenii care nu erau tradiţional ale noastre, precum eficienţa energetică, auditul energetic, proiecte de luminotehnică sau agricultura.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO