Companii

Mona Muşat: „Am adus în şcoala mea privată numai învăţătoare de la stat“

Primul an şcolar a început cu 60 de copii înscrişi la toate clasele, care vor fi supravegheaţi în următoarele zece luni de 31 de cadre didactice. Foto: Corina Mirea

Primul an şcolar a început cu 60 de copii înscrişi la toate clasele, care vor fi supravegheaţi în următoarele zece luni de 31 de cadre didactice. Foto: Corina Mirea

Autor: Corina Mirea

14.09.2014, 15:23 6046

Mona Muşat, una dintre cele mai cunoscute femei din piaţa locală de avocatură, a deschis ieri porţile şcolii private Aletheea, un centru educaţional care peste trei ani va ajunge să şcolarizeze 320 de copii. Avocata, umărul doi în firma Muşat & Asociaţii, a investit peste 2,5 milioane de euro într-un business care se întinde pe un teren de 6.500 de metri pătraţi din zona Băneasa şi a cărui construcţie a durat doi ani.

„În urmă cu patru-cinci ani, chiar spuneam într-un interviu că mi-ar plăcea să am un lanţ de grădiniţe, însă am realizat în scurt timp că este mult mai dificil să conduci o astfel de afacere decât o şcoală, fie aceasta cu tot ciclul de învăţământ, de la clasa pregătitoare la clasa a opta“, spune Mona Muşat.

Primul an şcolar a început cu 60 de copii înscrişi la toate clasele, care vor fi supravegheaţi în următoarele zece luni de 31 de cadre didactice, printre care profesori de limba română, de matematică, de sport, muzică, teatru, de limba franceză, engleză şi germană sau de origami.

Şcoala este amplasată pe un teren de 6.500 metri pătraţi, în zona Băneasa, din care 4.500 mp sunt ocupaţi efectiv de clădirea Aletheea, care, la parter şi cele două etaje, cuprinde 20 de săli de curs, laboratoare, săli de muzică, bibliotecă, sală de sport, cabinet medical şi cantină.

 

Un liceu, poate doar peste trei ani

„Toate învăţătoarele pe care le-am adus în echipa didactică au lucrat înainte la stat, iar profesorii au o experienţă vastă în domeniu şi ştiu să îi facă pe copii să fie curioşi. Cred că peste trei ani sau trei ani şi jumătate vom atinge capacitatea maximă de elevi pe care îi putem şcolariza, respectiv 320, şi poate atunci mă voi gândi şi la ideea extinderii şcolii cu un liceu. Deocamdată însă vreau să respir puţin, să mă bucur de ceea ce am făcut până acum şi de ceea ce urmează“, precizează Mona Muşat.

Cei mai mulţi dintre copiii înscrişi în primul an şcolar al Aletheea sunt de clasa a cincea (11 elevi) şi, în general, locuiesc în zona de nord a Capitalei, în cartiere precum Aviaţiei, Corbeanca, Pipera, Dorobanţi, Bucureştii-Noi, dar sunt şi părinţi care îi aduc pe cei mici la şcoală din Drumul Taberei, spre exemplu. Aceştia vor plăti 550 de euro pe lună pentru educaţia copiilor, cost în care intră transportul, masa, dar şi rechizitele, însă de anul viitor Mona Muşat spune că va renunţa la preţul „promoţional“ practicat în prezent, astfel încât taxa de şcolarizare va ajunge la 620 de euro pe lună. Totuşi, Aletheea nu se află încă în liga celor mai scumpe şcoli private din Bucureşti, cum ar fi American Internation School of Bucharest sau British School of Bucharest,  ale căror tarife se apropie de 20.000 de euro pe an sau International School for Primary Education şi The International School of Bucharest, care cer până la aproape 13.000, respectiv 9.500 euro pe an.

Programul şcolii începe de la 8.00 şi orele de curs se termină la 16.30, după care, timp de o jumătate de oră, copiii pot participa la cluburi opţionale sau să îşi facă temele. Aletheea stă deschisă însă până la orele 19.00, în fiecare zi, astfel că elevii au posibilitatea de a-şi alege câte patru sau cinci opţionale pe săptămână.

 

Pariu pe curriculă românească

„Am decis să mergem pe curricula naţională pentru că, în ciuda a ceea ce se spune, chiar este foarte bine făcută şi recunoscută în afara graniţelor. Problema este formarea defectuoasă a cadrelor didactice care nu încearcă să o adapteze la nevoile copiilor. În plus, va fi mult mai uşor de urmărit nivelul elevilor la testările naţionale şi mutările din sistemul privat în cel de stat şi invers vor fi mai line, pentru că nu vor mai da examene de echivalare“, explică Daniela Stoicescu, directorul edu­caţional al şcolii Aletheea, care are o experienţă de peste 30 de ani în învăţământul de stat, dar şi în cel privat.

România are aproximativ 400 de şcoli private, care formează un business anual de peste jumătate de miliard de euro, bani cheltuiţi pe educaţie de părinţii celor aproape 48.000 de preşcolari şi elevi care învaţă în astfel de instituţii de învăţământ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO