Companii

Momentul actual este perfect pentru încurajarea investiţiilor companiilor în economia locală: Circa 66% dintre companii au planuri de investiţii faţă de 27% în 2020. Suntem pe cale să avansăm cu o investiţie care se va concretiza în următorii trei ani, una de 50 mil. euro, în Braşov

Videoconferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie

Momentul actual este perfect pentru încurajarea...

Autor: Ramona Cornea, Alexandra Matei

24.06.2021, 00:08 1590

„Investitorii caută să îşi facă planurile pe termen lung, foarte mulţi dintre ei sunt cu proiectele la uşă.“

Momentul actual este unul per­fect pentru încuraja­rea investiţiilor în eco­nomia locală, unul în care in­vestitorii caută să îşi facă planurile pe termen lung, a fost una dintre concluziile la care au ajuns invitaţii videoconferinţei ZF „Cei mai mari jucători din economie. Timpul acţiunii 2021“. Eveni­men­tul a fost realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Vodafone Ro­mâ­nia, casa de avocatură Ijdelea Mihăiles­cu, DP World Constanţa, EY România, Immofinanz, ING Bank România, ONV Law, Noerr, Aqua Carpatica, CITR şi Antibiotice.

„În pandemie este o bună oportunitate să poţi să continui investiţiile, iar dacă busi­nessul şi structura lui permit să funcţionezi în continuare, este bine să o facem. Noi am con­tinuat şi suntem pe cale să avansăm cu o investiţie care se va concretiza în următorii trei ani, una de 50 mil. euro, în Braşov în special. Este dezvoltarea proiectului pe care îl avem la faţa locului, nu este o fabrică nouă“, a spus Robert Uzună, vicepreşe­dinte corporate affairs, Ursus Breweries.

Fondul de investiţii Immofinanz nu a oprit nici el investiţiile în pandemie.

„Am finalizat două proiecte pe plat­forma Iride sub brandul myhive – eighteen şi nineteen. De asemenea, avem proiecte de investiţii pentru anul acesta sub brandul Vivo – mallul de la Baia Mare, unde un sfert din mall este planificat şi pentru care s-au început planurile de modernizare“, a spus Mihaela Iordan, country manager finance, Immofinanz Romania.

Pe lângă investiţiile din terminalul din Portul Constanţa, DP World, unul dintre cei mai mari operatori portuari din lume, afirmă că vine cu o nouă investiţie într-un terminal intermodal în Ardeal.

„Ne-am planificat o investiţie în crearea unui terminal intermodal în Ardeal, în zona Aiud, pentru orice sector al industriei. Ne propunem să operăm mărfuri care se pot containeriza, dar putem să operăm foarte bine şi trailere, prelate, camioane, adică unităţi care se pot pune pe tren şi se pot transporta pe distanţe foarte mari. Toate investiţiile propuse în urmă­torii doi ani se ridică la peste 50 mil. euro“, a explicat Cosmin Cârstea, CEO al DP World Constanţa.

Cristian Cârstoiu, Digital Enablement and Chief Innovation Officer şi partener în cadrul EY România, spune că circa 66% dintre companii au planuri de investiţii faţa de 27% în 2020.

„Sunt câteva motive pentru care avem aceasta creştere: am avut o rezilienţa mare a economiei, adica am avut una dintre cele mai mici scaderi din Europa şi a atras atenţia investitorilor, am gestionat relativ bine criza, nu am avut perioade de lockdown atât de stricte.“

Iulian Sorescu, expert în ajutoare de stat, consultant financiar şi de business şi intrapreneur la Noerr, spune că momentul actual în ceea ce priveşte ajutoarele de stat este unul perfect.

„În ultimii 13 ani, au fost suişuri şi coborâşuri, dar în momentul de faţă cred că şi schemele de ajutor de stat sunt flexibilizate, şi investitorii sunt dornici să realizeze proiecte. Numărul investitorilor care sunt decişi sa realizeze proiecte în perioada urmatoare a crescut semnificativ. (...) Investitorii cauta sa îşi faca planurile pe termen lung, foarte mulţi dintre ei sunt cu proiectele la uşa.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO