Companii

MOL Romania face la noua luni profit cat intr-un an, dar afacerile scad

MOL Romania face la noua luni profit cat intr-un an, dar afacerile scad

Vanzarile grupului pe piata interna s-au redus cu aproximativ 4,2%

15.11.2007, 18:16 31

MOL Romania, filiala locala a grupului petrolier ungar MOL, a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit net de 6 milioane de euro, valoare similara cu castigul raportat de companie pe intreg anul trecut.
In acelasi timp insa, vanzarile grupului pe piata interna s-au redus cu aproximativ 4,2% fata de perioada similara a anului trecut, ca urmare a reducerii retelei de distributie.
In primele noua luni din 2006, MOL Romania inregistra afaceri de 477 de milioane de euro, in crestere cu 60% fata de perioada similara din 2005.
Scaderea vanzarilor MOL pe piata locala este explicata de catre reprezentantii grupului prin diminuarea numarului de benzinarii cu 13%, ca urmare a schimbului cu Petrom. Prin tranzactia derulata anul trecut, MOL a cedat 30 de benzinarii catre Petrom, primind in schimb 11 statii plus o suma de bani. Odata cu cele 30 de locatii, MOL a renuntat si la afacerea cu combustibili pentru avioane MOL Aviation.
Reprezentantii MOL Romania spun ca in ciuda reducerii cotei de piata pana la un nivel de12,4%, vanzarile medii pe statie au crescut cu 11% in perioada de timp analizata.
"Am primit confirmarea ca strategia pe care am adoptat-o anul trecut a fost una castigatoare: avem deja un profit net de 6 milioane de euro si, ce este mai important, am reusit sa crestem vanzarile medii per site cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acesta este cel mai important indicator al eficientei retailului unei companii petroliere", spune Zsolt Szalay, CEO-ul MOL Romania.
Pentru anul 2007, investitiile MOL Romania se ridica la 15,4 milioane de euro in vederea extinderii retelei de benzinarii cu 9 statii.
Potrivit celor mai recente declaratii ale directorului MOL, in urmatorii trei ani compania va ajunge la o cota de piata de aproximativ 15% prin investitii in extinderea retelei de benzinarii.
In prezent, compania controleaza 121 de benzinarii, fiind al patrulea operator pe piata de profil dupa Petrom, Lukoil si Rompetrol.
La nivel de grup, profitul net, excluzand o ajustare contabila, a scazut cu 23%, la 704,4 milioane de dolari (493 de milioane de euro), iar veniturile din vanzari au scazut cu 9%, la 9,68 miliarde de dolari (6,7 miliarde de euro).
In ceea ce priveste trimestrul al treilea, profitul net a scazut tot cu 23%, la 324,4 milioane de dolari (277 de milioane de euro), iar veniturile au crescut cu 6%, la 3,73 miliarde de dolari (2,6 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO