Companii

MOL începe goana după ţiţei în vestul României

05.07.2010, 23:38 35

Grupul petrolier ungar MOL, prezent pe piaţa locală prinintermediul unei reţele de benzinării formată din 126 de puncte dealimentare, va intra de anul viitor şi pe segmentul de explorare şiproducţie după ce compania a câştigat dreptul de explorare pentrutrei perimetre din vestul României cu o suprafaţă de 3.434 dekilometri pătraţi.
Pasul făcut de firmă pe piaţa locală vine în contextul în careproiectul conductei Arad-Szeged, realizat ca parteneriat întreTransgaz şi MOL, este programat să intre în funcţiune anul acesta,ungurii fiind pe lista companiilor care au rezervat capacitatepentru importul gazelor. Deşi pentru început conducta care va unisistemul de transport al gazelor din România cu cel din Ungaria vafi destinată exclusiv importului de gaze din Europa de Vest spreRomânia, ulterior aceasta va putea fi utilizată şi pentru exportulde gaze de pe piaţa locală, moment în care perimetrele câştigateacum de MOL s-ar putea dovedi foarte folositoare.
La licitaţia organizată de Agenţia Naţională pentru ResurseMinerale (ANRM) unde au fost acordate licenţe de explorare pentru20 de perimetre, MOL a participat alături de ExpertPetroleum.
"În baza evaluărilor făcute, MOL şi Expert Petroleum au decis săselecteze şi să depună oferte pentru trei perimetre din BazinulPanonic. Cele trei perimetre ajung la 3.434 km2 şi sunt situate învestul României. Prima etapă a operaţiunilor de explorare esteplanificată să demareze în 2011. În baza calculelor prealabile,aceste perimetre au un potenţial bun de petrol şi gaze. Deasemenea, unele dintre acestea au şi potenţial de resurseneconvenţionale", spun reprezentanţii MOL.
Pe piaţa locală, MOL a înregistrat anul trecut afaceri de 450 demilioane de euro, compania fiind prezentă până în acest momentnumai prin intermediul segmentului de distribuţie de carburanţiformat din 126 de benzinării.
"Extinderea domeniilor în care activează grupul MOL în România cuactivitatea de upstream (explorare şi producţie - n.r.) reprezintăun pilon-cheie al strategiei noastre de dezvoltare", spune SzabolcsFerencz, country chairman al MOL România.

Lukoil a pus ochii pe petrolul din MareaNeagră
Dincolo de perimetrele pe uscat scoase la licitaţie de către ANRM afost şi un pachet de 11 zone localizate în platoul continental alMării Negre. Deşi de această zonă au fost interesate în primă fazănume mari precum ExxonMobil, Repsol, Romgaz sau Petrom, au fostacordate doar 5 licenţe de explorare.
Printre câştigători se numără şi ruşii de la Lukoil, care audreptul de explorare pentru două perimetre din Marea Neagră. Lukoileste prezent pe piaţa locală printr-o reţea de benzinării de 300 deunităţi, dar şi prin rafinăria Petrotel din Ploieşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO