Companii

MOL: Cererea de produse petroliere va scadea odata cu intrarea in recesiune a unor economii

MOL: Cererea de produse petroliere va scadea odata cu intrarea in recesiune a unor economii

Laszlo Varro, chief economist in cadrul MOL: Chiar daca pretul barilului de petrol va scadea ca urmare a reducerii cererii, companiile petroliere nu vor fi semnificativ afectate. Expunerea la acest risc nu este foarte mare tinand cont de faptul ca majoritatea companiilor petroliere sunt companii puternice, cu un cash-flow rezistent.

28.09.2008, 20:38 35

 

Dupa ani intregi in care oferta de petrol s-a luptat practic sa tina pasul cu ritmul de crestere al cererii, lucru care explica partial si ascensiunea pretului barilului de titei pe pietele internationale, criza financiara din State domoleste aceasta sete de produse rafinate si le da timp companiilor petroliere in lupta pentru descoperirea unor noi rezerve.
"Vom asista la o perioada de scadere a cererii de petrol. In ultimii ani oferta de petrol s-a luptat pur si simplu pentru a tine pasul cu o cerere de produse petroliere in continua crestere. Trebuie sa intre cantitati noi in piata si acest lucru nu se va intampla decat prin gasirea unor noi rezerve. Daca ne uitam la nivelul global al productiei, in Mexic aceasta scade, in Marea Britanie la fel, iar productia din Statele Unite este mult sub nivelul asteptarilor. Exista un deficit major de specialisti, de echipamente, furnizorii de astfel de utilaje nemaiputand face fata. In acest context global, criza financiara si efectele ei de incetinire a cresterii economiilor vin ca o gura de aer proaspat pentru industria petroliera. Practic, acest context ne cumpara timp pentru a prinde din urma cererea", explica Laszlo Varro, chief economist in cadrul grupului petrolier ungar MOL, unul dintre cei mai importanti jucatori la nivel european si a patra companie ca si cota de piata prezenta pe plan local.
Reducerea cererii de produse rafinate va avea un impact direct si asupra valorii barilului de petrol in sensul ieftinii acestuia, lucru care este deja vizibil. In comparatie cu nivelurile de pret inregistrate in vara acestui an cand titeiul s-a apropiat vertiginos de nivelul de 150 de dolari, in prezent barilul de petrol se situeaza in jurul valorii de 100 de dolari. Analisti spun ca valoarea reala se situeaza in intervalul 80-85 de dolari pe baril.
"Sunt doua aspecte ale acestei crize. Pe de o parte, in ultimul an am vazut foarte multe speculatii in legatura cu pretul barilului de titei. Odata cu declansarea acestei crize vedem valoarea barilului coborand la niveluri de pret apropiate de valorile normale prin reducerea acestor fenomene speculative. Pe de alta parte, pana acum ne-am confruntat cu o cerere in continua crestere, ceea ce s-a vazut implicit si in pretul barilului. Odata cu intrarea unor economii in recesiune, cererea de petrol scade, lucru care din nou se vede asupra pretului", explica Varro.
Potrivit acestuia, in ciuda scaderii pretului barilului si a cererii de produse rafinate, companiile petroliere nu vor fi afectate semnificativ datorita unei stabilitati financiare ridicate. "Chiar daca pretul barilului de petrol va scadea ca urmare a reducerii cererii, companiile petroliere nu vor fi semnificativ afectate. Expunerea la acest risc nu este foarte mare tinand cont de faptul ca majoritatea companiilor petroliere sunt companii puternice, cu un cash-flow rezistent", spune Varro.
Reprezentantul MOL spune ca a fost gresita impresia potrivit careia criza din State nu va avea un impact semnificativ asupra economiei europene.
"La inceput s-a zis ca ceea ce se intampla in SUA va ramane in SUA. Nu este deloc asa. Piata de capital din Rusia s-a prabusit, pietele imobiliare din Spania si Anglia au de suferit si piese din acest domino economic vor mai continua sa cada. Sunt fenomene care pana la urma au un efect asupra vietii de zi cu zi", mai precizeaza Varro. El crede ca greul inca nu a trecut desi simboluri ale pietei financiare globale s-au prabusit rand pe rand odata cu falimentul Lehman, nationalizarea AIG sau achizitia Merrill Lynch de catre Bank of America.
"Nu cred ca dupa caderea Lehman Brothers, AIG, Merrill Lynch se va termina totul. Cred ca trebuie sa ne asteptam la ceva mult mai puternic, numai luand in calcul faptul ca Statele Unite au anuntat un plan de salvare de 700 de miliarde de dolari. Ceea ce s-a cheltuit pana acum pentru nationalizarea AIG pare destul de putin in comparatie cu acest nivel", mai spune oficialul MOL.
Potrivit acestuia este imposibil de estimat momentul cand efectele acestei crize vor fi absorbite de economiile tarilor care au simtit unda de soc, dar ca poate fi vorba chiar de trecerea unor ani.
In ceea ce priveste dezvoltarea pe piata locala, unde MOL a relizat anul trecut afaceri de peste jumatate de miliard de euro, Varro spune ca Romania ramane o piata cheie de dezvoltare. Recent, reprezentantul MOL a declarat ca grupul analizeaza posibilitatea construirii unui depozit de produse petroliere, investitie de circa 100 de milioane de euro, prin care compania urma sa-si asigure intreg necesarul pentru acoperirea cererii locale, renuntand astfel la contractele cu rafinariile din Romania.
"Deocamdata nu avem nicio noutate legata de investitia intr-un depozit care ne-ar permite sa acoperim cererea locala exclusiv prin produse MOL fara a mai apela la contracte cu rafinariile locale. Este oricum o piata foarte interesanta in care ne propunem sa investim pe termen lung", a conchis Varro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO