Companii

Mobila: investitiile straine in productie, mai putin in retail

30.12.2004, 00:00 30



Industria mobilei s-a apropiat anul acesta de pragul de 1 miliard de euro, continuand tendinta de crestere cu peste 10% pe an.



Productia s-a majorat pe fondul relansarii cererii pe pietele europene, principala destinatie a exporturilor romanesti de mobila. Ponderea exporturilor in total productie s-a mentinut la peste 75%. Cu toate acestea, la final de an, incasarile exportatorilor au fost grevate de aprecierea neasteptata a leului in raport cu euro.



Romanii au cumparat anul acesta mobila in valoare de circa 400 de mil.euro, din care jumatate din productia locala si jumatate din import.



Ritmul investitiilor in noi capacitati de productie de mobila si de prelucrare a lemnului s-a mentinut alert in 2004, insa retele de retail straine nu au dat nici anul acesta semnale de interes fata de piata romaneasca.



Importurile au continuat sa creasca si anul acesta, insa cu un ritm mai lent decat anul trecut. Valoarea importurilor de mobila este estimata la circa 180 de milioane de dolari pe intregul an. Cea mai mare parte a importurilor de mobila provin din Italia, dar si din Franta si Germania. Desi preturile mobilierului importat sunt substantial mai ridicate decat cele ale productiei autohtone acesta este preferat mai ales de cei cu venituri mari datorita designului modern. Din acest motiv in orasele mari, in special Bucuresti, au continuat investitiile in show-room-uri de mobila importata.



O parte din marii producatori de mobila autohtoni (Silvarom, Alprom) au anuntat ca-si vor orienta investitiile in retail, dupa ce in ultimii ani acestea au fost canalizate in productie. Totodata, companiile autohtone au inceput sa faca investitii in tehnologie pentru protectia mediului, in contextul in care productia de mobila este o industrie generatoare de poluare.



Cei doi mari retaileri si producatori de mobila Mobexpert si Elvila au continuat anul acesta investitiile in extinderea retelor de magazine. Mobexpert a anutat ca pana la sfarsitul acestui an va deschide si primul magazin de mobilier de birou la Belgrad, acesta fiind primul pas al extinderii in Balcani a companiei. Elvila a anuntat un plan de investitii de 15 milioane de euro, in dezvoltarea retelei de retail la nivel national.



Grupurile europene de mobila au fost interesate in principal sa produca in Romania si mai putin sa vanda. Swedwood, divizia de productie a grupului suedez de mobila Ikea, a anuntat ca intentioneaza sa dubleze capacitatea fabricii de mobila pe care o detine la Siret, judetul Suceava. Compania italiana de mobila Natuzzi, care detine la Baia Mare o fabrica de canapele, a cumparat teren pentru a incepe o a doua investitie, similara. Grupul francez Parisot a inceput investitia intr-o fabrica de mobila la Tarnaveni.



In ceea ce priveste tendintele in consum acestea s-au indreptat catre mobilier cu design modern (stil minimalist, asiatic, impletituri de ratan) si un interes tot mai scazut pentru mobila de tip rustic. Ratele au inceput sa devina de anul acesta un instrument de marketing pentru retailerii de mobila, dar interesul consumatorilor pentru acesata facilitate nu este inca pe masura asteptarilor.



In sectorul prelucrarii lemnului, cel mai important eveniment a fost achizitia de catre grupul austriac Kronospan a fabricilor de PAL si MDF ale Gruppo Frati de la Sebes, judetul Alba. Tranzactia, care s-a ridicat la 250 de milioane de euro, a generat controverse in industrie, care au dus la penalizarea grupului de catre Consiliul Concurentei cu amenda de aproape 900.000 de euro. Grupul austriac rival Egger a manifestat interes pentru a investi intr-o fabrica de PAL in Romania.



Holzindustrie Schweighofer a anuntat ca ar putea sa mai realizeze o investitie in Romania, dupa cea de circa 70 de milioane de euro, definitivata anul acesta.



In plus, anul acesta s-a manifestat un interes tot mai mare pentru achizitia de terenuri impadurite in Romania, actiune franata insa de faramitarea proprietatii private in acest domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO