Companii

Minoritarii au castigat prima batalie in procesul cu Oltchim

21.11.2005, 18:29 19

Actionarii minoritari ai Oltchim au luat la sfarsitul saptamanii trecute o optiune serioasa in castigarea disputei cu statul cu privire la anularea majorarii de capital prin care Ministerul Economiei si Comertului si-a majorat participatia in cadrul societatii pana la 95%, dupa ce Tribunalul Valcea a admis cererile formulate in acest sens de SIF Oltenia si Lindsell Enterprises.

Justitia s-a pronuntat in favoarea anularii hotararii AGA din noiembrie 2003, prin care s-a dispus majorarea capitalului social al Oltchim de la 323,5 miliarde lei vechi la 3.549 miliarde de lei vechi, prin transformarea in actiuni a datoriei in valoare de aproape 100 milioane de euro pe care societatea o avea fata de stat. In urma aceste majorari, la care minoritarii nu au putut subscrie, participatia statului s-a majorat de la 53% la 95%, in timp ce detinerile actionarilor minoritari s-au diminuat de aproximativ zece ori.

Actionarii minoritari au atacat in justitie aceasta majorare de capital, incercand, fara succes, sa blocheze inregistrarea ei la Registrul Comertului. Solutionarea acestui conflict, care dureaza de doi ani, ar putea grabi privatizarea societatii, insa Oltchim si-a declarat intentia de a face recurs impotriva acestei hotarari judecatoresti.

"Hotararea nu se va pune in aplicare pentru ca mai sunt inca doua instante la care vom merge. Am facut recurs pentru ca statul, care este principalul actionar, nu mi-a solicitat sa nu fac", a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.

El sustine ca rezolvarea litigiului cu minoritarii este cea mai buna cale de a accelera privatizarea combinatului. "Estimez ca va mai dura cel putin 6 luni pana la incheierea procesului", a mai spus Roibu.

Actionarii minoritari, SIF Oltenia si Lindsell Enterprises, au convocat la sfarsitul lui octombrie o Adunare Generala a Actionarilor in care urma sa se dezbata anularea majorarii de capital, insa nu a fost luata nici o decizie, din cauza abtinerii de la vot a actionarului majoritar.

"Anularea majorarii printr-o hotarare a AGA nu se poate face decat dupa emiterea unei ordonante de guvern. In prezent se lucreaza la o astfel de ordonanta, noi avand deja un memorandum depus la Guvern in acest sens", a precizat Roibu.

O serie de fonduri de investitii straine, dar si investitori strategici si-au aratat pana acum interesul pentru preluarea Oltchim. Printre acestia se numara fondul austriac de investitii VCP, dar si PKN Orlen, unul din cele mai mari grupuri din sectorul petrolier si petrochimic din estul Europei.

"Decizia instantei face mult mai atractive pachetele actionarilor minoritari in conditiile unei privatizari. Totusi, nu cred ca vom asista la cresteri spectaculoase ale actiunilor pana la finalizarea procesului", a declarat Rares Nilas, directorul BT Securities.

Actiunile Oltchim au crescut vineri cu 7,1% pana la 0,423 lei/actiune. Capitalizarea societatii, luand in calcul si majorarea de capital, este de 441,4 milioane de euro. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO