Companii

Minoritarii au adus 8 mil. euro la Petromidia

04.02.2005, 00:00 16

Actionarii minoritari ai Rompetrol Rafinare au subscris in cadrul majorarii de capital a companiei 305 miliarde de lei (8,2 milioane de euro), suma care reprezinta doar 20% din actiunile care le-au fost oferite spre subscriere.
Actionarii minoritari ai Petromidia au avut dreptul sa subscrie 0,3 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta la un pret de 1.000 lei/actiune, egal cu valoarea nominala. Pe Bursa actiunile companiei se tranzactioneaza in prezent la peste 1.200 lei/actiune.
Petromidia a derulat o majorare de capital in valoare de 5.239 miliarde de lei (140 milioane de euro) avand ca scop principal integrarea in cadrul Petromidia a diviziei de benzinarii a grupului Romopetrol.
Minoritarii au avut dreptul sa subscriere actiuni in valoare de 1.908 miliarde de lei, actiunile ramase nesubscrise dupa majorare, in valoare de 1.603 miliarde de lei fiind anulate.
Petromidia a cumparat activele Rompetrol Downstream pe datorie de la Rompetrol Financial Group, iar aceasta din urma a subscris creanta pe care o avea asupra Petromidia.
Rompetrol Financial Group Bucuresti are un capital social de 104,7 mil. euro si  a fost infiintata pentru a evita complicatiile privind raportarile de ordin fiscal ale The Rompetrol Group N.V., compania mama a grupului,  inregistrata in Olanda, in conditiile in care The Rompetrol Group nu mai era clasat ca holding si urma sa i se aplice un alt regim fiscal.
Rompetrol Financial Group, care este controlata in proportie de 72,21% de catre The Rompetrol Group N.V., respectiv Rompetrol SA Bucuresti cu 27,78%, ambele venind cu aport in actiuni ale societatilor din grupul Rompetrol, la care cei doi actionari detin participatii.
In urma acestei operatiuni, Rompetrol Financial Group urmeaza sa inlocuiasca in actionariatul companiilor care fac parte din grupul Rompetrol pe The Rompetrol Group N.V.
Reteaua de benzinarii a grupului Rompetrol, integrata iN petromidia in urma majorarii a fost evaluata la 112,7 milioane de dolari (86,7 milioane de euro). Petromidia va opera o retea de 211 benzinarii, din care 86 sunt statii proprii, restul fiind statii partenere. Capitalul socialal Petromidia a ajuns la 21.099 miliarde de lei (562 milioane de euro), iar valoarea bursiera a companiei se ridica la 675 milioane de euro.
Reprezentantii Rompetrol afirmau ca integrarea retelei de benzinarii in cadrul Petromidia va insemna pentru aceasta din urma o crestere de peste 2% a veniturilor si o majorare a EBITDA (profitul inainte de plata dobanzilor a impozitelor deprecierii si amortizarii.
Petromidia a inregistrat in 2004 primul an de profit dupa privatizare. Compania a raportat un  profit net preliminat la 4 mil.$ (3,2 mil. euro), Petromidia a obtinut un profit operational de 76 mil. $ la o cifra de afaceri de 1,44 mld. $, in crestere cu 27% fata de anul anterior, afirma reprezentantii companiei. Profitul operational a crescut astfel fata de anul anterior de cinci ori.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO