Companii

Minoritarii au adus 44 mil. euro la Petrom. OMV va trebui sa vina cu 850 mil. euro

11.11.2004, 00:00 24

Actionarii minoritari ai Petrom au subscris actiuni in valoare de 44,5 milioane de euro in cadrul operatiunii de majorare a capitalului social al companiei. Actiunile subscrise reprezinta aproape doua treimi din actiunile pe care actionarii minoritari ai Petrom aveau dreptul sa le cumpere.  Inainte de majorarea de capital minoritarii detineau aproximativ 7% din Petrom. Actiunile nesubscrise de minoritari vor fi anulate.
In  cadrul majorarii de capital, grupul austriac OMV urmeaza sa atinga o detinere de 51% din capitalul companiei, dupa ce a cumparat de la stat un pachet de 33,34%. OMV urmeaza sa subscrie in cadrul majorarii de capital in urmatoarele zile. Austriecii au asteptat rezultatele subscrierilor din partea actionarilor minoritari pentru sti cat trebuie sa subscrie pentru a ajunge in posesia a exact 51% din Petrom. Austriecii urmeaza sa cumpere aproximativ 16 miliarde de actiuni noi pe care va trebui sa plateasca aproape 850 milioane de euro.
Minoritarii au avut dreptul de a subscrie 0,49 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta in timp ce austriecii de la OMV puteau subscrie maximum 1,3 actiuni pentru fiecare actiune pe care o va cumpara de la stat.
Actiunile oferite minoritarilor au fost subscrise de 3.249 de investitori, cea mai mare parte romani. Aproximativ 45% din actiunile subscrise in cadrul majorarii au fost insa cumparate de 65 de investitori straini. Pretul la care s-a facut majorarea de capital, de 2.158 lei/actiune este mai mic decat pretul pe care se tranzactioneaza actiunile la Bursa, aproximativ 2.700 de lei.
Unul dintre cei mai importanti subscriitori in cadrul majorarii de capital a fost SIF Oltenia, care a subscris actiuni in valoare de 12 milioane de euro. Societatea a vandut luna trecuta pe Bursa un pachet de actiuni egal cu cel pe care avea dreptul sa il subscrie, insa la un pret mai mare.
La majorarea de capital a participat si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) prin conversia unei datorii a Petrom in valoare de 73 milioane de dolari. Prin conversia datoriei BERD va ajunge sa detina 2% din capitalul companiei petroliere.
OMV a semnat cu autoritatile romane un acord privind cumpararea unei participatii de 51% in cadrul Petrom  pentru o suma de pana la 1,53 miliarde de euro. Austriecii vor plati statului romani 669 milioane de euro pentru un pachet de 33,34% din Petrom si s-a angajat sa participe cu pana la 860 milioane de euro la majorarea capitalului companiei astfel incat sa ajunga actionar majoritar.
Petrom, a inregistrat pe primele noua luni ale anului o dublare in lei a profitului  care a ajunns la o valoare de 2.266 miliarde lei (55,6 milioane euro). Petrom a raportat pentru primele trei trimestre o cifra de afaceri de 1,58 miliarde euro (64. 539 miliarde lei), in crestere cu 22% in lei, respectiv cu 10% in euro.
Cresterea rezultatelor a avut loc in contextul in care Petrom a majorat preturile carburantilor in ultimele luni, ca si celelalte companii petroliere, reactionand la cotatiile mari ale titeiului de pe pietele internationale.
Ieri la Bursa, actiunile Petrom au pierdut peste 2% din valoare, atingand 2.630 lei/actiune cel mai mic pret din ultimele doua saptamani. Capitalizarea bursiera a Petrom se ridica in prezent la 2,4 miliarde de euro, dar urmeaza sa creasca cu aproximativ 45% dupa inregistrarea  actiunilor subscrise de minoritari si de OMV.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO