Companii

Ministerul sănătăţii explică de ce renunţă la finanţarea spitalelor private: creşterea exponenţială a furnizorilor privaţi şI fondurilor atrase va afecta sistemul public care rezolvă cazurile critice

Ministerul sănătăţii explică de ce renunţă la...

Autor: Ioana David

16.01.2013, 13:40 1149

Ministerul Sănătăţii a încercat să explice într-un comunicat de opt pagini care este situaţia sistemului public de sănătate comparativ cu cel privat, şi cum afectează extinderea spitalelor private sectorul de stat.

Ministerul argumentează că dezvoltarea sectorul privat de sănătate s-a făcut în baza susţinerii fondului public şi că o extindere la fel de agresivă şi în următorii ani va afecta sistemul public.

„Spitalele private au beneficiat o bună perioadă de timp chiar de mecanisme de finanţare preferenţială, suma decontată pe caz rezolvat fiind negociabilă şi nu fixă, pe baza sistemului DRG, ca în cazul spitalelor pubice. De exemplu, din datele furnizate de CNAS, în anul 2009 un furnizor privat de servicii medicale din judeţul Braşov a negociat şi a primit pentru un caz rezolvat de cardiologie intervenţională suma de 3.600 lei, acelaşi caz fiind decontat în sistemul DRG de către casa de asigurări de sănătate, pentru o unitate publică de elită cum este Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, cu doar 2620 lei”, se arată în comunicat Ministerului. Comunicatul reprezintă de fapt o notă pe care instituţia a prezentat-o astzăi Guvernului.

„Deşi începând cu anul 2011 a fost aplicat acelaşi mecanism de decontare, pe baza sistemului DRG, şi pentru spitalele private, sumele decontate din bugetul FNUASS către spitalele private s-au menţinut la cote semnificative sau chiar au crescut. Astfel, în timp, suma decontată din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate – FNUASS către spitalele private a crescut de la 150.703 mii lei în anul 2011, până la 213.500 mii lei, in anul 2012”, se mai arată în document.

Datele prezentate mai arată că, spre exemplu, în judeţul Brasov s-a decontat în anul 2012 către spitalele private 10% din totalul sumelor alocate pentru servicii medicale spitaliceşti, iar în Oradea, un spital privat cu 87 de paturi înfiinţat în anul 2008 a ajuns să primească 17% din bugetul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, care are 1.007 paturi.

Concluzia Ministerului este că „în condiţiile unei evoluţii relativ liniare a fondurilor alocate sănătăţii în ultimii ani, putem considera că, odată cu creşterea sumelor decontate spitalelor private, s-a redus proporţional finanţarea spitalelor din sectorul public de servicii de sănătate.”

„Menţinerea actualelor mecanisme va conduce la creşterea exponenţială, pe măsura apariţiei de noi furnizori privaţi, a proporţiei fondurilor pe care aceştia le atrag din bugetul FNUASS, în detrimentul finanţării unităţilor publice, care asigură rezolvarea majorităţii cazurilor critice şi complexe precum şi a celorlalte intervenţii terapeutice pentru categoriile de populaţie care nu-şi pot permite plăţile suplimentare solicitate de furnizorii privaţi. În astfel de situaţie limită, statul va fi obligat să compenseze din ce în ce mai mult acest deficit de finanţare cu fonduri suplimentare de la bugetul de stat”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO