Companii

Minimax Discount: Vom trece pe profit dupa 30 de magazine

14.06.2006, 00:00 48

Minimax Discount, reteaua de magazine de tip discounter dezvoltata de fostul sef al retelei XXL Mega Discount, Rainer Exel, a realizat anul trecut pierderi de 1,4 mil. euro (5,1 mil. lei) in primul an de activitate.

"Valoarea rezultatului exercitiului financiar reflecta structura modelului de business in care suntem implicati", a comentat Daniel Gross, directorul financiar-administrativ al companiei Minimax Discount.

Reprezentantii Minimax estimeaza trecerea pe profit dupa inaugurarea celui de-al 30-lea magazin.

"Modelul de tip discount presupune existenta unui centru logistic unde marfa este colectata de la furnizori si apoi distribuita cu mijloace proprii catre centrele de desfacere. Acest centru logistic este construit sa deserveasca aproximativ 50-70 de magazine, iar costurile sale sunt aproximativ fixe. Din acest motiv, break-even-ul afacerii (pragul de rentabilitate - n.red.) se realizeaza doar dupa deschiderea unui numar suficient de mare de magazine, in cazul nostru 30", a explicat Daniel Gross.

Primele trei magazine Minimax Discount, deschise anul trecut, au insumat investitii de 2,25 mil. euro, la care se adauga investitiile in depozitul central Minimax, precum si in autovehiculele folosite pentru distributie.

Reteaua de magazine Minimax Discount a realizat anul trecut, in cele 8 luni de activitate, o cifra de afaceri de aproximativ 7 mil. euro (25,6 mil. lei), echivalentul unor vanzari medii pe magazin de 2,3 mil. euro.

"Valoarea medie pe magazin se situeaza peste planificarile noastre initiale", a afirmat Daniel Gross.

Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 20 mil. euro, conditionata insa de realizarea obiectivelor de expansiune setate pentru anul in curs. Minimax Discount si-a programat deschiderea in acest an a 20 de magazine, iar pentru primele 10 vor fi demarate constructiile in Brasov, Buzau, Calarasi, Campulung, Cernavoda, Hunedoara, Mangalia, Oltenita, Pucioasa si Turnu Magurele.

Anul trecut au fost inaugurate 3 magazine in luna aprilie, in Slatina, Targoviste si Urziceni.

Depozitul central al companiei se afla in Bucuresti si are o suprafata de 16.000 de metri patrati. Acesta face parte din Mercury Logistic Park si a fost dezvoltat pentru a deservi divizia sudica a retelei Minimax Discount, care va insuma intr-un prim stadiu 30 de magazine. Pe langa depozitul central din zona de nord-vest a Capitalei, Minimax Discount va deschide in viitor un alt depozit, cel mai probabil in nordul tarii, pentru a acoperi extinderea companiei si in aceasta zona.

Compania Minimax Discount a fost infiintata de fostii sefi ai retelei de magazine de tip discounter XXL Mega Discount.

Magazinele de tip discounter se adreseaza consumatorilor cu venituri medii si mici si au o suprafata de vanzare de aproximativ 1.000 de metri patrati.

In ultimii ani, retailul romanesc se afla intr-o continua transformare, ca urmare a dezvoltarii comertului modern (hypermarketuri, supermarketuri si magazine tip cash&carry). Anul 2005 a fost anul discounterilor, prin investitiile realizate de companiile Kaufland, Penny Market, Minimax si Plus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO