Companii

Mihai Anghel, Cerealcom Dolj: Am renuntat partial la grau in favoarea plantelor tehnice

Mihai Anghel, Cerealcom Dolj: Am renuntat partial la grau in favoarea plantelor tehnice

Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj: Tendinta actuala este de a mari suprafetele pentru rapita, pentru biodiesel. Cred ca bioenergia va reprezenta o alternativa pentru toti agricultorii din lume.

24.10.2006, 19:50 610

Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, unul dintre primii trei jucatori din topul companiilor agricole din Romania, afirma ca graul nu mai este suficient de rentabil.
Cerealcom Dolj, care lucreaza peste 22.000 de hectare de teren, este in cursa modernizarii. Compania urmeaza sa cumpere tractoare americane de 220.000 $ bucata.
"In 1999, cand am preluat Cerealcom, era o firma care administra patru silozuri si trei baze de receptie si care rula anual 50.000 de tone de cereale, avand 350 de angajati. La vremea aceea, am simtit ca se poate face treaba in sectorul agricol", declara Anghel.
Pachetul de actiuni a fost cumparat in proportie de 100% de la stat, investitia ridicandu-se la 2,7 milioane de dolari (2,5 milioane de euro). Cerealcom Dolj detinea 30% din totalul spatiilor de depozitare pentru cereale in judetul Dolj, restul de 70% apartinand companiei Comcereal Dolj.
Conform spuselor lui Anghel, in perioada 1998-2000 s-a prabusit tot sectorul agricol din zona, au disparut o multime de societati comerciale care isi desfasurau activitatea in sfera productiei de cereale.
"Nu se mai produceau cereale, din ce in ce mai multe terenuri ramaneau parloage. In momentul acela ne-am asumat riscul productiei agricole, am vrut sa acoperim golul care natural se forma. Statul roman a continuat sa scoata la vanzare societatile de tip IAS, cum au fost Cervina Segarcea si Redias Redea", spune Anghel.
Timp de patru ani au fost inlocuite managementul si tehnologia, cu altele mai moderne, a fost lucrat terenul, a fost chimizat pana a fost adus la un nivel inalt de fertilitate.
La inceput, la Redias erau lucrate 5.000 de hectare de teren arabil cu 345 de oameni si 115 tractoare de 65 de cai-putere, iar in momentul de fata societatea administreaza 5.500 de hectare lucrate de 35 de angajati si 10 tractoare de 200 si 270 de cai putere.
Suma investitiilor facute in perioada 2000-2006 in cele trei unitati de productie s-a ridicat la peste 20 de milioane de dolari.
In prezent, compania nu are in plan alte investitii, dar principalul obiectiv este optimizarea productiei si mentinerea la un nivel occidental a tehnologiei detinute in unitatile de productie.
"Avem deja un contract cu o firma din Statele Unite ale Americii pentru achizitionarea a sase tractoare de 550 de cai-putere care ne va permite sa obtinem un randament ridicat, economisind forta de munca", explica Anghel. Pretul fiecatui tractor, cu taxele vamale incluse, ajunge la peste 220.000 de dolari (157.400 de euro).
In ce priveste profitabilitatea businessului agricol, administratorul Cerealcom Dolj priveste cu reticenta situatia actuala a pietei de profil, dar este optimist vizavi de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
"Nu mi s-a parut niciodata un business profitabil, dar este o optiune pe care o faci si de la care nu te mai poti abate. Sectorul agricol romanesc este bagatelizat. Intrarea in Uniunea Europeana va impune legi coerente in favoarea agricultorilor. Daca regulile jocului vor fi aceleasi pentru toata lumea, nu am nicio indoiala ca vom rezista", este de parere Anghel.
In prezent, Cerealcom Dolj lucreaza 22.000 de hectare de teren agricol, dintre care 19.000 de hectare apartin proprietarilor individuali de teren, 2.000 de hectare sunt de la statul roman si 1.000 de hectare sunt in proprietate. Anual, compania comercializeaza 500.000 de tone de cereale.
Proprietarii primesc in fiecare an cate 150 de lei la hectar, sau 600 de kilograme de grau/ hectar, adica 10% din productie
"Sunt ani in care nu castigam nimic, asa cum a fost anul trecut, cand am avut inundatii sau acum trei, patru ani, cand a fost seceta. Indiferent daca avem profit sau nu, suma pe care trebuie sa o dai oamenilor este fixa", spune Anghel.
Pana anul acesta, din totalul suprafetei de 22.000 de hectare de teren lucrat, 15.000 de hectare era cultivate cu grau. Anul 2006 a fost primul an in care s-a redus suprafata de grau la 10.000 de hectare. "Am renuntat la peste 30% din suprafata destinata graului in favoarea plantelor tehnice, cum ar fi rapita sau floarea-soarelui", declara proprietarul Cerealcom Dolj.
Astfel, 3.500 de hectare sunt cultivate cu rapita, 1.500 de hectare fiind destinate porumbului.
"Tendinta actuala este de a mari suprafetele pentru rapita, pentru biodiesel. Cred ca bioenergia va reprezenta o alternativa pentru toti agricultorii din lume. Chiar daca suntem la inceput, acest segment se va dezvolta cu siguranta", afirma Anghel.
Cu toate ca pretul graului a suferit o scadere in ultimul timp, administratorul Cerealcom Dolj nu doreste sa mai micsoreze suprafata de cultivare, estimand cresteri in ce priveste comertul cu grau. "Pretul graului a scazut doar la noi, in timp ce toate statisticile internationale prognozeaza ca 2006-2007 este anul cu cel mai mic stoc mondial din 1980 pana in prezent, ceea ce inseamna ca se afla pe un trend crescator", spune Anghel. Din totalul productiei, jumatate este destinata exportului. Porumbul, floarea-soarelui, soia si rapita merg aproape in totalitate catre companiile multinationale.
In 2005 cifra de afaceri a holdingului controlat de Mihai Anghel a scazut cu circa o treime, de la 300 de milioane de lei (74 milioane de euro), cat a fost anul precendent, la 200 de milioane de lei (55,2 milioane de euro), scadere cauzata de faptul ca productia nu a fost valorificata.
"Datorita pretului redus la grau, am preferat sa-l stocam si sa nu-l vindem la preturile care se practicau pe piata la momentul respectiv", explica Anghel. Pentru 2006-2007 grupul estimeaza o revenire la 300 de milioane de lei (85,2 milioane de euro), factorii principali fiind tendinta actuala de crestere a graului si stocurile pastrate de anul trecut care vor juca un rol important in comercializare.
Compania nu face bani in fiecare an si pe fiecare cultura. Astfel, a inregistrat pierderi de 3 milioane de dolari din cultura de grau si un milion de dolari la floarea-soarelui.
"Si anul trecut am avut circa 3 milioane de dolari pierderi din cultura de grau, dar au fost estompate de o recolta buna de floarea-soarelui si o valorificare buna a porumbului produs. Faptul ca am fost pe minus si anul acesta ne ridica semne de intrebare daca sa nu inapoiem pamanturile celor 10 mii de proprietari de la care le avem", spune Anghel.
Pe langa terenurile agricole, Cerealcom Dolj detine si 277 de hectare de vita-de-vie si Crama Segarcea, in care a investit 12 milioane de euro, atat in reinnoirea in totalitate a 170 de hectare de vita-de-vie, cat si in tehnologia necesara producerii vinului, care se comercializeaza sub marca Domeniile Coroanei Segarcea. Investitia se va finaliza la jumatatea anului viitor.
"In trei ani, garantez ca vom fi lideri pe piata vinului din Romania si asta datorita plantatiei de vie noua, investitiei in crama si echipei de vanzari", precizeaza Anghel.
Mihai Anghel este unul dintre cei mai mari cultivatori de pamant din Romania, alaturi de Ioan Niculaie, care detine InterAgro, Adrian Porumboiu cu Racova Com Agro Pan Vaslui, Stefan Poenaru cu Agrofam Fetesti si Jihad Ibrahim de la Agrochirnogi Calarasi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO