Companii

Microîntreprinderile vor putea opta între plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri, cu anumite condiţii

Microîntreprinderile vor putea opta între plata...

Autor: Roxana Rosu

29.03.2018, 16:19 1172

Microîntreprinderile vor putea opta pentru plata impozitului pe profit prin îndeplinirea a două condiţii, respectiv, un nivel de capital social minim de 45.000 de lei, aproximativ 10.000 de euro sau care au cel puţin doi salariaţi,  a anunţat premierul Viorica Dăncilă în şedinţa de guvern de joi, ea menţionând că noile reglementări vor fi aprobate printr-o ordonanţă de urgenţă.

În plus, microîntreprinderile care fac sponsorizări către ONG-uri vor beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venit până la nivelul de 20% din impozitul pentru trimestrul în care au fost înregistrate cheltuielile respective.

Ea a mai spus că, în cazul persoanelor fizice, se majorează de la 2% la 3,5% cota din impozitul de venit care poate fi donată pentru susţinerea ONG-urilor şi a unităţilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat.

Ordonanţa include şi o serie de măsuri de stimulare a investiţiilor şi antreprenoriatului, propuse de Ministerul Finanţelor Publice.

În toamna anului 2017, alături de alte schimbări importante, OUG 79/2017, adoptată de guvern cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2018, a modificat regimului fiscal al microîntreprinderilor. Astfel, plafonul de venituri pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor a urcat de la 500.000 de euro la un milion de euro şi au fost eliminate opţiunea pentru impozitul pe profit pentru cele cu capital social de minim 45 mii lei, precum şi excepţiile de la aplicarea acestui regim, respectiv pentru entităţile cu activităţi în domeniul bancar, al asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, consultanţei, managementului sau al jocurilor de noroc.

După ce a ajuns în parlament pentru a fi aprobat prin lege, textul OUG 79/2017 a fost amendat în Senat, fiind reintrodusă opţiunea pentru plata impozitului pe profit în cazul în care capitalul social subscris este de minim 45 mii lei şi există doi salariaţi, precum şi posibilitatea de a scădea cheltuielile cu sponsorizarea.

OUG 79 nu a devenit lege până la 1 ianuarie 2018, astfel că a intrat în vigoare în forma adoptată de guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO