Companii

Metrorex si-a bugetat investitii cat 85% din afaceri

Metrorex si-a bugetat investitii cat 85% din afaceri

Click pentru imaginea intreaga

25.04.2007, 18:34 18

Metrorex, compania care opereaza transportul cu metroul in Capitala, si-a bugetat pentru anul acesta afaceri de 250,5 milioane lei (circa 75 mil. euro), in crestere cu 6% fata de anul trecut, dar si investitii care sa echivaleze cu 85% din cifra de afaceri.
"Cresterea afacerilor va veni pe de o parte pe baza cresterii cu 2% a veniturilor din transport, dar si pe seama cresterii cu 10,7% a subventiei acordate de la bugetul de stat", a declarat Liviu Soava, directorul general al Metrorex.
Trendul ascendent al veniturilor nu are la baza un numar mai mare de pasageri transportati, ci vine ca urmare a faptului ca tarifele la metrou au crescut la sfarsitul anului trecut cu aproximativ 10%.
Astfel, Metrorex estimeaza pentru acest an un numar de 140 de milioane de calatori, similar cu cel inregistrat anul trecut.
In 2006, Metrorex a inregistrat afaceri de 235,5 milioane de lei (aproximativ 67 milioane de euro), suma care include si subventia de la bugetul de stat pentru transportul calatorilor cu metroul, de 150 de milioane de lei (aproximativ 42 de milioane de euro), potrivit reprezentantilor companiei.
"Cresterea de 19% de anul trecut a venit pe fondul cresterii cu 27% a veniturilor proprii si cu 13,8% a subventiei acordate de la bugetul de stat", a spus Soava.
Veniturile proprii Metrorex vin atat din transportul calatorilor, cat si din asocieri, inchirieri de spatii sau reclama. Profitul contabil a fost in 2006 nul, scopul Metrorex nefiind obtinerea de profit, ci inchiderea exercitiului financiar fara pierderi. Anul 2005 a fost incheiat insa cu pierderi, in principal din cauza ca subventia de la bugetul de stat nu a fost acordata in cuantumul fundamentat si solicitat, spun reprezentantii Metrorex.
Anul acesta Metrorex si-a bugetat investitii de 217 milioane de lei (63 mil. euro), din care 40,5 milioane de lei (11 mil. euro) vor veni din surse proprii, 98,6 milioane de lei (29 mil. euro) de la buget, iar 77,8 milioane de lei din credite bancare (22 mil. euro).
"Principalele obiective sunt continuarea lucrarilor pe magistralele de metrou, extinderea magistralei 1 si 3, cu tronsonul Nicolae Grigorescu - Linia de Centura, si magistrala 4 cu tronsonul 1 Mai - Zarea, compatibilizarea instalatiilor pe magistrale, modernizarea lor, precum si achizitia de trenuri noi", a spus Soava.
Investitiile pe care Metrorex le va derula in urmatorii ani se vor desfasura pe mai multe paliere, printre care extinderea retelei de metrou, imbunatatirea retelei, modernizarea instalatiilor si achizitia de material rulant.
Pana in 2020 va continua extinderea retelei de metrou in diferite parti ale Bucurestiului.
Totodata, Metrorex are finantare externa pentru realizarea de facilitati pentru persoane cu dizabilitati si mai urmareste indesirea statiilor de metrou. Astfel, pana in 2016 se vor realiza 10 statii noi.
In legatura cu modernizarea instalatiilor, Metrorex are in vedere instalatiile electrice, a celor de automatizare a traficului, a instalatiilor de taxare, de ventilatie, sanitare sau a celor de finisare a statiilor.
Inlocuirea trenurilor se va realiza in mai multe etape, una in curs de desfasurare, care a inceput in 2006 si se va finaliza in 2008 si care prevede achizitia a 20 de trenuri pentru magistrala 1 si 3 si a inca 6 trenuri pentru magistrala 2, si o etapa in 2010-2011 care prevede inlocuirea parcului existent prin achizitia a 16 trenuri. Totodata, pentru magistrala 2 in perioada 2010-2020 se vor achizitiona trenuri pentru noile magistrale.
Strategia de dezvoltare a companiei presupune si crearea unei Autoritati de Transport Public a Capitalei, in subordinea directa a Guvernului, care sa coordoneze toate aspectele transportului public urban, de suprafata si subteran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO