Companii

Mesajul unui CEO la final de mandat: România s-a schimbat mult. Este ţara în care merită să investeşti

Mesajul unui CEO la final de mandat: România s-a schimbat mult. Este ţara în care merită să investeşti

Autor: Ioana David

20.01.2011, 23:55 1389

"Mămăliga din Orientul Mijlociu", aşa şi-a intitulat ShacharShaine, fostul şef al Tuborg România, discursul rostit miercuriseară în atmosfera luxoasă a restaurantului Loft din Capitală,deţinut de un alt om de afaceri apropiat de industria băuturilor,Pepe Berciu.

Shaine, 42 de ani, şi-a luat la revedere de la colaboratori, darşi de la concurenţă într-un cadru relaxat şi a punctat categoric că"România este ţara în care merită să trăieşti şi săinvesteşti".

Managerul care în ultimii şase ani s-a aflat la cârma UnitedRomanian Breweries Bereprod (URBB), îmbuteliatorul Tuborg şiCarlsberg, spune că a decis să rămână în România, deşi a avutpropuneri din partea acţionarilor pentru care a lucrat să preiaafaceri similare în alte ţări. "Rămân să dezvolt afaceri aici", aspus Shaine fără să ofere mai multe detalii. El se numără printrecei mai longevivi manageri din industria berii, lucrând în aceeaşicompanie în ultimii 11 ani. Pe lângă mandatul de preşedinte, Shainea ocupat timp de trei ani poziţia de marketing vice-president alURBB şi apoi încă doi ani pe cea de marketing & salesvice-president.

De origine israeliană, Shaine a declarat în mai multe rânduri căeste "îndrăgostit de România", iar acum şase luni a primit chiarcetăţenie română.

Ultima seară la Tuborg

Peste 100 de persoane au fost prezente la evenimentul demiercuri seară în care Shaine i-a predat ştafeta unui alt executivisraelian - Hezy Ovadia. Printre oaspeţii fostului CEO al Tuborgs-au numărat Mariana Gheorghe, preşedintele ConsiliuluiInvestitorilor Străini (CIS) şi şeful celei mai mari companii dinRomânia, OMV Petrom, Mihai Ghyka, şeful Bergenbier, unul dintrerivalii Tuborg, Jan Derck van Karnebeek, managerul general alHeineken România, Constantin Bratu, directorul general al AsociaţiiBerarii României, Pepe Berciu, Marius Caluian, director general alMEMRB, Cătălin Ignat, fost director de marketing al companiei URBB,Mugurel Rădulescu, public affairs & communications managerRomânia & Republica Moldova al Coca-Cola Hellenic România, darşi vedete din showbiz şi oameni din presă.

Degajat, Shaine s-a urcat pe scena amenajată într-o parte asălii şi a anunţat încă de la început că va vorbi atât în română,cât şi în engleză. Deşi ar putea să pară mai puţin inspirat, printitlul pe care l-a dat discursului, Shaine a dorit să evidenţiezelegătura puternică pe care o are cu România şi faptul că nu doreştesă plece. "România este ţara în care merită să trăieşti şi săinvesteşti", a fost concluzia lui Shaine la final de mandat.

Bilanţul

Vine dintr-un oraş mic din Israel, însă legăturile cu Româniasunt mai vechi după ce părinţii săi, unul născut la Bucureşti,altul la Cluj, au plecat din ţară, împreună cu întreaga familia, în1963. Decizia de a se întoarce, în 1999, pentru o poziţie încadrul United Romanian Breweries Bereprod (URBB), producătorulberilor Tuborg şi Carlsberg, i-a nedumerit familia. "Cum vrei să teîntorci în ţara din care noi am încercat să scăpăm?", a fost oîntrebare a bunicului. După mai bine de zece ani în România,răspunsul lui Shaine este cât se poate de clar: "Pentru că ţara s-aschimbat".

Fostul şef al Tuborg a reuşit să-şi facă discursul extrem desavuros, mai ales după ce a citat câteva versuri din "Deşteaptă-teromâne" şi a explicat faptul că sarmalele şi salata de vinete cuceapă erau preferate în familia sa, în timp ce în Israel, mama luise uită întotdeauna la PRO TV şi nu la posturile de acolo.

La două zile de la sosirea în ţară, pe 9 august 1999, a avutparte de eclipsa totală de soare. "Aşa am crezut că se întâmplă tottimpul în România", a spus amuzat Shaine. El a punctat şi câtevadintre coordonatele mandatului său. În 1999, compania avea o cifrăde afaceri de 10 mil. dolari, acum este de peste 100 mil. euro,atunci avea o marcă în portofoliu, acum mult mai multe. Cu toateacestea, mandatul său va rămâne legat de faptul că firma a intratpe noi segmente de piaţă, ca de exemplu sucurile şi apa minerală,ceea ce a permis creşterea vânzărilor.

Încrederea pe care o are în potenţialul de dezvoltare alRomâniei au făcut-o pe Mariana Gheorghe să exclame: "Ţie chiar îţiplace România!".

De la 1 ianuarie, noul preşedinte al URBB este Hezy Ovadia, carea fost în ultimii şase ani CEO al producătorului de ape mineraleNeviot, o companie listată la bursa din Tel Aviv, cu afaceri de 68mil. euro în 2009, membră a grupului CBC (Central BotllingCompany). CBC este partenerul companiei Carlsberg în Israel şiRomânia. Ovadia şi-a propus anul acesta majorarea cu 10% avolumului de vânzări.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarul unic alURBB este International Breweries, înregistrată în Olanda, însă,conform oficialilor companiei, firma este deţinută în proporţie de24% de grupul danez Carlsberg, iar restul de 76% de mai multegrupuri din Israel şi România. Printre acţionarii din România senumără şi omul de afaceri Octav Cobzăreanu.

Ce lasă Shachar Shaine la final de mandat

Volumul vânzărilor URBB a crescut cu 7% în 2010; cifra deafaceri s-a majorat cu 3% comparativ cu nivelul de aproximativ 100mil. euro din 2009;
Cota de piaţă s-a situat la peste 10% pe bere;
A intrat pe segmentul apelor minerale, care au generat 5% dinvolumul total al băuturilor vândute; URBB are şi exporturi.

Care sunt planurile lui Hezy Ovadia:

Creştere cu 10% a volumului total de vânzări;
Investiţii de 4 mil. euro în fabrica de la Bilbor, în sistemul dedistribuţie, dar şi în alte proiecte;
Susţinerea brandului Bilbor, "un copil care trebuie să meargăsingur".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO