Companii

Mesajul Rompetrol: Nu ne interesează anchetele, noi am semnat un memorandum şi vrem să meargă mai departe

Mesajul Rompetrol: Nu ne interesează anchetele, noi am...

Autor: Roxana Petrescu

11.07.2016, 00:07 1247

Memorandumul semnat în 2013 de statul român, prin care se stabileşte că grupul Rompetrol va plăti 200 de milioane de dolari pentru 26,69% din pachetul de 44,69% pe care statul îl deţine acum la Rom­petrol Rafinare, ar trebui imple­mentat anul acesta, altfel autorităţile locale vor pierde acei bani cash, potrivit calendarului agreat între Ministerul Energiei şi kazahii de la Rompetrol, cea mai mare rafinărie din România.

Acest memorandum a fost apro­bat la începutul anului 2014 prin hotărâre de guvern semnată de Victor Ponta, premierul de la acel moment, documentul fiind carac­terizat de adversarii săi politici ca simplă „escrocherie“ prin care statul renunţă la o datorie istorică de 600 de milioane de dolari.

Afacerea Rompetrol este acum subiect de anchete penale. În mod oficial, DNA anchetează emiterea de obligaţiuni din 2003 de către Rom­petrol, de care a beneficiat pro­prietarul de atunci, Dinu Patriciu, astăzi decedat, aprobată de foştii miniştri Adrian Năstase, Mihai Tănă­sescu şi Dan Ioan Popescu.

O eventuală decizie de con­damnare şi de reversare a acestei emi­siuni de obligaţiuni ar schimba cu totul condiţiile de la Petromidia şi ar pune sub semnul întrebării inclusiv tranzacţia prin care Dinu Patriciu a vândut Rompetrol către kazahi în 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO