Companii

MedLife: 200.000 de asigurati ar rentabiliza un spital privat

16.07.2008, 17:26 35

Mihail Marcu, presedintele MedLife, unul dintre principalii operatori de clinici private care detine si spitalul Life Memorial Hospital, spune ca pentru a fi profitabil un spital de 100 de paturi ar trebui sa lucreze cu 150.000-200.000 de asigurati medical, care sa plateasca asigurari de 20-30 de euro lunar.
"In tari precum SUA, Marea Britanie, Germania, Australia, tendinta este ca spitalele private sa nu aiba mai mult de 100 de paturi. In Romania, plata serviciilor cash (fee for service) va ramane fara indoiala principala modalitate de plata pana la rezolvarea ambiguitatilor legislative", a spus Marcu.
Seful MedLife considera ca in acest context spitalele private se vor orienta cu precadere catre servicii medicale care sunt mai putin sau deloc atragatoare pentru asiguratori: chirurgie plastica, maternitati, tratamente dermatologice.
Spre comparatie, AsiLife, divizia de asigurari de sanatate a MedLife, a vandut 2.000 de polite de asigurare, in timp ce la Euroclinic, cel de-al doilea mare spital din Capitala, 29% din cei 30.000 de pacienti unici estimati pentru anul acesta sunt asigurati.
In aceste conditii, profitabilitatea unei unitati spitalicesti este pusa sub semnul intrebarii, iar cel mai probabil, spitalele care urmeaza sa apara in urmatorii ani vor apela si la fonduri de la stat.
"Spitalul Life Memorial a generat pierderi operationale importante de la deschidere (ianuarie 2007- n.red.) si pana in prezent, datorita faptului ca 80% din capacitate a fost alocata de la inceput pentru specialitati medicale acoperite de asigurarile de stat: pediatrie, chirurgie generala, chirurgie ORL, chirurgie oftalmologica, medicina interna. La un an de la deschidere, Life Memorial Hospital a intrat pe profit operational (EBITDA pozitiv) si estimam ca va intra pe profit incepand cu luna septembrie", a mai spus Marcu.
In legatura cu piata serviciilor medicale private evaluata la 350 mil. euro anul acesta, reprezentantul MedLife este de parere ca va creste din doua directii. Odata cu cresterea ponderii aportului fondurilor private la totalul cheltuielillor cu sanatatea din PIB si prin cresterea cheltuielielor din PIB alocate sanatatii.
"Estimam un ritm de crestere de cel putin cinci-sase ori fata de PIB in urmatorii trei ani, si apoi aceasta crestere sa scada gradual pana la valoarea care va reprezenta media europeana peste 12-15 ani", este de parere Mihail Marcu.
In ultimii ani, spune Marcu, cheltuielile cu sanatatea au crescut atat la nivelul tarilor dezvoltate, cat si pe plan local. Insa spre deosebire de Romania, in alte state o pondere importanta a acestor cheltuieli este sustinuta de asigurarile private.
"In UE, ineficienta sistemelor de sanatate de stat s-a facut simtita in Polonia, Slovenia, Grecia si Cipru, generand aparitia unor sisteme de asigurari de sanatate paralele si a unor furnizori de servicii medicale cu o pondere mai mare", afirma seful MedLife.

Dublare in primul semestru
A raportat o cifra de afaceri de 14,3 mil. dolari, dubla fata de perioada similara a anului trecut;
Profitul operational a atins 2,3 mil. dolari;
Avansul rezultatelor financiare s-a facut in contextul extinderii in Bucuresti cu Hyperclinica MedLife Unirii, si in Cluj cu centrul medical si laboratorul MedLab ;
Investitiile realizate de companie in aceasta perioada au fost de 3 milioane de dolari;
Pe segmentul businessului de laborator, veniturile au crescut cu peste 80%;
Spitalul Life Memorial a avut un grad de ocupare de 65%, iar cele mai solicitate specialitati au fost pediatria si obstetrica-ginecologia;
In cadrul maternitatii Life Memorial au fost realizate 431 de nasteri (la un an de la deschidere);
Hyperclinica Unirii inregistreaza circa 600 de pacienti pe zi;

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO