Companii

Mediul rural nu se află pe radarul retailerilor farma: Doar 37 de cereri pentru deschiderea de farmacii la sate în T1/2019, de patru ori mai puţine decât acum cinci ani

Mediul rural nu se află pe radarul retailerilor farma:...

Autor: Georgiana Mihalache

09.04.2019, 15:40 291

Farmacist: „Văd o scădere a interesului pentru zona rurală, populaţia este în declin“.

Numărul de cereri pentru înfiinţarea de noi farmacii în mediul rural în primele trei luni din 2019 a stagnat la 37 de noi unităţi, în ju­de­ţul Ilfov fiind înregistrate cele mai multe pro­iec­te, potrivit datelor Ministerului Sănă­tăţii, instituţia care autorizează înfiinţările.

Dacă în Ilfov dezvoltarea proiectelor de locuinţe a atras jucătorii din retailul farma, care au găsit astfel alternativă la piaţa închisă din Bucureşti, în restul zonelor din ţară apetitul pentru mediul rural a scăzut. Astfel, în urmă cu cinci ani, în 2014, în perioada ianuarie-martie erau deja 139 de cereri pen­tru înfiinţarea de noi farmacii la sate.

„Costurile pentru o farmacie la sat sunt de circa 9.000 - 10.000 lei pe lună. Avem spaţiile noastre. Am desfiinţat vreo patru oficine (locaţii cu program scurt, în anumite zile ale săptămânii - n.red.) pentru că nu mai rentau. Devin din ce în ce mai nerentabile, trebuie să plăteşti asistentul, farmacistul, softul“, a spus pentru ZF Paul Negoiţă, ma­na­gerul lanţului de farmacii Iris Pharm din Buzău. El conduce 60 de farmacii sub bran­dul Iris Pharm, dintre care 40 sunt la sat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO