Companii

Medicamentele compensate si gratuite conteaza mai putin in contul companiilor farmaceutice

18.11.2005, 18:38 20

Companiile farmaceutice au vandut mai putine medicamente compensate si gratuite in cel de-al treilea trimestru al anului comparativ cu sfarsitul primului semestru, expansiunea consumului acestei categorii de produse farmaceutice scazand cu circa 40%.

Reducerea ritmului de crestere s-a datorat masurilor de reglementare impuse de Ministerul Sanatatii, printre care se numara si introducerea pretului de referinta la medicamente generice (fara patent), la jumatatea anului. Fata de finalul primului semestru, cand cresterea consumului de compensate si gratuite era de aproape 100% comparativ cu aceeasi perioada din 2004, dupa primele 9 luni cresterea s-a redus la 60%.

In perioada ianuarie-septembrie cheltuielile cu medicamentele compensate si gratuite s-au ridicat la circa 350 de milioane de euro (1,272 mld. lei), potrivit datelor furnizate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS).

Cresterea consumului s-a produs in conditiile in care numarul total al retetelor prescrise a crescut de la 16 la 17 milioane in perioada luata in considerare, o crestere de numai 6%, iar dolarul a scazut in raport cu moneda nationala.

Cauza cresterii consumului de compensate a fost tendinta din piata de prescriere a medicamentelor cele mai scumpe pentru anumite afectiuni, folosirea la maximum a compensarii cu 90% in cazul unor categorii de medicamente.

"Consumul de gratuite si compensate a crescut comparativ cu aceeasi perioada a anului 2004 datorita evolutiei din primul trimestru, cand cresterea a fost substantiala. Trimestrul al doilea, adus un declin agresiv, in timp ce in trimestrul al treilea lucrurile au inceput sa se stabilizeze", a explicat Marius Savu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor si Importatorilor de Medicamente si directorul general al reprezentantei romanesti a Eli Lilly.

Medicamentele gratuite au reprezentat aproximativ 60% in termeni valorici din totalul consumului, diferenta corespunzand medicamentelor compensate partial. In acelasi timp, 7% in termeni valorici din totalul gratuitelor au reprezentat OTC-urile (eliberate fara prescriptie medicala). Proportiile sunt oarecum similare cu cele inregistrate la jumatatea anului.

"Cresterea valorii medii a retetelor se produce in conditiile in care controlul se efectueaza la nivelul eliberarii medicamentelor, si nu la nivelul prescriptiei medicamentelor respective. Chiar si cu aceasta crestere, valorile inregistrate pe piata romaneasca se mentin inca la nivele extrem de reduse", a spus Marius Chereches, directorul general al distribuitorului de medicamente Pharmafarm. Compania este controlata indirect de cel mai mare distribuitor de medicamente din Europa, grupul german Celesio, prin intermediul companiei slovene Kemofarmacija.

"Principala cauza a cresterii consumului a fost introducerea compensarii cu 90% de anul trecut. Efectele acestei masuri nu au putut fi contrabalansate in intregime de introducerea pretului de referinta la medicamente, masura luata la jumatatea acestui an", a precizat si Augustus Costache, consilier al presedintelui CNAS.

Incepand cu jumatatea acestui an, compensarea se aplica pretului de referinta al medicamentelor, care de obicei corespunde cu pretul celui mai ieftin generic disponibil pe piata pentru o anumita afectiune. In cazul in care pacientul opteaza pentru un generic mai scump, diferenta nu este suportata de bugetul CNAS.

"2005 ar putea fi caracterizat printr-o oarecare curatire a datoriilor catre furnizorii de medicamente, unele plati catre acestia fiind realizate deja. In acelasi timp, prin masurile luate de autoritati s-a realizat o sugrumare a consumului de compensate si gratuite, mentinut la 120 de milioane de lei lunar (aproximativ 33 mil. euro - n.r.)", a mai spus Savu.

"Partea pozitiva a acestui an este ca se vor inchide datoriile mai vechi. Cu toate acestea, nu vad nici o schimbare semnificativa in evolutia pietei compensatelor pana la sfarsitul anului", a mai spus Chereches.

Potrivit acestuia, o evolutie pozitiva se va resimti pe segmentul medicamentelor generice, care va fi influentat de prevederile legislative curente. "Sistemul actual isi va arata roadele in ceea ce priveste piata genericelor incepand cu anul viitor", a spus seful Pharmafarm.

Cu toate acestea, principalii producatori de generice din Romania, Terapia Cluj-Napoca, Sicomed Bucuresti, Antibiotice Iasi, Gedeon Richter sau Labormed Bucuresti au anuntat deja vanzari in crestere pentru acest an.

Cresterea cheltuielilor cu medicamentele compensate si gratuite s-a acoperit din utilizarea excedentului bugetar realizat in exercitiile financiare anterioare, de aproximativ 140 de milioane de euro, precum si din prima rectificare bugetara a acestui an, potrivit reprezentantului CNAS. Cea de-a doua rectificare bugetara, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute si ai carei principali beneficiari sunt educatia si sistemul de sanatate, va contribui la cresterea pietei medicamentelor anul acesta pana la nivelul de aproximativ 1,1-1,2 miliarde de euro, potrivit companiilor din piata.

"Cred ca piata in ansamblul sau va creste cu 20-25%, peste asteptarile noastre. Eu mizam pe o expansiune a consumului de numai 15% la inceputul anului. Evolutia pietei va depinde insa de forma finala a pachetului legislativ din sanatate?'', a mai relatat Chereches.

Aproximativ 30% din totalul consumului de medicamente se realizeaza prin intermediul spitalelor, in timp ce diferenta este reprezentata de vanzarile prin intermediul retailerilor privati. La randul lor, aproximativ 80% din vanzarile realizate in farmacii sunt medicamente eliberate pe baza de reteta.

La nivelul intregului an 2004, consumul de medicamente compensate si gratuite s-a ridicat la aproape 400 de milioane de euro, in conditiile in care piata farmaceutica a totalizat aproape un miliard de euro. Pe langa fondurile alocate de CNAS pentru medicamentele compensate, Ministerul Sanatatii contribuie la subventionarea consumului de medicamente prin intermediul programelor nationale derulate, cum ar fi programele pentru tratamentul pacientilor infectati cu HIV/SIDA sau al celor care sufera de diabet. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO