Companii

Media preţului la energie sare pentru prima dată în istorie de pragul de 200 de euro pe MWh. Factorul „surpriză“ care a contribuit la scumpiri? Producţia neobişnuit de mică de energie verde

Media preţului la energie sare pentru prima dată în...

Autor: Roxana Petrescu

10.12.2021, 15:00 707

Alături de revenirea cererii şi a exploziei certificatelor de emisii de CO2, producţia neobişnuit de mică de energie verde de anul acesta a dus la scumpiri fără precedent la energie. În 2022 se va vedea pe deplin impactul asupra consumatorilor.

Datele pentru luna no­iembrie de la Bursa de energie OPCOM arată un preţ mediu al energiei tran­zaţionate spot de 213 euro pe MWh, escaladare istorică, imposibil de anticipat în 2020.

Astfel, preţul este cu circa 11% mai mare faţă de media din octombrie şi de peste patru ori mai mare faţă de noiembrie, anul trecut. În timp ce pentru consumatorii casnici, creşterile de preţ sunt ţinute în frâu iarna aceasta prin scheme de compensare şi plafonare, cu aplicabilitate până în martie, restul jucătorilor, de la furnizori la mari consumatori, sunt afectaţi de această situaţie fără precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO