Companii

MDRT: Clădirile de locuit vor fi reabilitate termic pe bani europeni

Autor: Liviu Iancu

22.11.2011, 18:09 1128

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) va folosi fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit, după ce a primit acordul Comisiei Europene pentru acest tip de investiţii, a anunţat marţi instituţia.

Astfel, în prima parte a anului viitor MDRT va prezenta o schemă de finanţare a lucrărilor de creştere a eficienţei energetice prin fonduri europene nerambursabile, scrie Mediafax.

"Suntem în discuţii avansate cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a permite utilizarea fondurilor din POR şi pentru lucrări de creştere a eficienţei energetice. Comisia Europeană susţine iniţiativa noastră iar, în prezent, lucrăm la punerea în practică a acestei iniţiative. Dorim să facem lucrări complexe de creştere a eficienţei energetice a locuinţelor şi nu să ne rezumăm la o simplă anvelopare", a declarat într-un comunicat Răzvan Murgeanu, secretar de stat în MDRT.

Beneficiarii vor fi autorităţile publice locale în parteneriat cu asociaţiile de proprietari.

"Vrem ca fondurile să fie disponibile pentru întreg mediul urban. De asemenea, vrem să co-interesăm beneficiarii în acest demers, de aceea şi ei vor trebui să vină cu o parte de co-finanţare, pe care în prezent o discutăm. Prioritate la lucrări vor avea blocurile de locuinţe construite în perioada 1950-1990 şi care, în prezent, au pierderi energetice şi costuri mari de întreţinere", a mai spus Murgeanu.

Pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare termică prin fonduri europene MDRT discută în prezent modificările care trebuie operate în interiorul programului, precum şi unele chestiuni tehnice.

Schema de finanţare va fi inclusă în Programul Operaţional Regional 2007-2013, prin Axa Prioritară 1-Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO