Companii

Mazars: Piaţa de M&A din România a crescut cu 61% în anul 2019, până la 50 de tranzacţii. Valoarea acestora are un plus de 45% la 815 mil. euro

Răzvan Butucaru, partener, financial services & advisory leader Mazars România

Răzvan Butucaru, partener, financial services & advisory leader Mazars România

Autor: Cristina Roşca

20.03.2020, 14:06 201

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a crescut cu 61% în volum în 2019, fiind semnate 50 de tranzacţii cu o valoare cumualtă de 815 mil. euro. În valoare piaţa a crescut cu 45% arată o analiză a companiei de consultanţă Mazars.

„Evoluţia tranzacţiilor a fost mai bună decât se preconiza la începutul lui 2019. Economia a mers bine – încetinirea din Europa s-a făcut simţită, dar nu într-un mod semnificativ, iar consumul intern a rămas unul dintre principalele motoare ale economiei. Cea mai mare tranzacţie din 2019 a fost înregistrată în cel de-al doilea trimestru al anului, atunci când EximBank a achiziţionat 99,28% din Banca Românească, cu o valoare de 314 mil. euro. Această tranzacţie este un alt exemplu al tendinţei de consolidare a pieţei bancare româneşti”, a spus Răzvan Butucaru, partener, financial services & advisory leader Mazars România.

Oficialii companiei de consultanţă spun că România a devenit în ultimii ani una dintre cele mai mari poveşti de succes din regiune, cu o creştere susţinută şi o economie în continuă diversificare. Fiind una dintre cele mai mari pieţe din ECE, cu resurse naturale, inclusiv petrol şi gaze şi o amplasare strategică, piaţa locală deţine o serie de avantaje competitive bune.

Prin comparaţie, piaţa de fuziuni şi achiziţii din Europa Centrală şi de Est inclusiv Rusia (ECE) a înregistrat 726 de tranzacţii în 2019, acelaşi număr de tranzacţii înregistrat şi în 2018, indicând astfel o rezistenţă în faţa provocărilor economice globale, conform unui nou raport publicat de Mazars în colaborare cu Mergermarket.
Dintre cele 726 de tranzacţii din ECE pe parcursul anului trecut, 40% au avut cumpărători din afara ECE – o cifră similară cu cele din ultimii patru ani. Acest lucru evidenţiază atractivitatea continuă a regiunii pentru investitorii internaţionali, în pofida unei încetiniri economice globale.

Spre deosebire de volum, valoarea totală a tranzacţiilor declarate în ECE a scăzut cu 12% în 2019, la 42,3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO