Companii

Materiile prime pentru medicamentele „made in România“ vin din import. Fabricile locale de materii prime pentru industria farma s-au închis sau nu mai au linii de producţie specifice

Materiile prime pentru medicamentele „made in...

Autor: Georgiana Mihalache

27.05.2021, 07:10 524

Principalele destinaţii la care se uită producătorii români de medicamente pentru materiile prime necesare fabricării produselor farma­ceu­tice sunt China, India sau Germa­nia, industria locală de medicamente bazându-se pe importuri, după cum a explicat Dragoş Damian, CEO al producătorului Terapia Cluj. De altfel, cinci dintre cele mai mari fa­brici locale de medicamente şi produse farmaceutice se regăsesc în topul celor mai mari importatori în 2020, din datele de la Statistică.

„Totul vine din import, materiile prime, ingredientele active vin din China, India, foarte puţine din Eu­ropa. Avem un singur producător român de materii prime care ne pro­duce ambazona din Faringosept, iar ma­terialele de ambalat de exemplu vin din import. Nu se fabrică în Ro­mânia hârtie, folia de aluminiu sau de plastic pentru medicamentele pe care le ambalăm pentru că sunt anu­mite cerinţe de calitate la care pro­du­cătorii români nu s-au conformat“, a explicat pentru ZF Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj.

Terapia ocupă locul 338 în clasamentul celor mai mari importatori în 2020, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, în urcare cu 42 de poziţii faţă de anul anterior.

Azomureş, Oltchim, Colorom Codlea, Nitramonia Făgăraş furnizau înainte de 1989 materii prime pentru industria farma, însă fie s-au închis, fie nu mai au lunii de producţie pentru zona de medicamente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO